Подразнени от отпора, който дават наемателите на плажа при р. Велека срещу правителственото решение да се отдаде ивицата на концесия и медийния отзвук от това, от Министерството на туризма решиха да излязат с пространна позиция по въпроса. В нея най-общо се посочва, че решението за отдаване на концесия, взето на последното редовно заседание на правителството в оставка, не е взето в „12 без 5“, че по-хубаво от концесията няма, че процедурата е прозрачна и че ако сегашният наемател искал, можел да участва в нея.

Отделно, от ведомството на Марияна Николова обвиниха наемателя, който сега стопанисва ивицата природосъобразно в това, че иска да саботира... природосъобразното ѝ стопанисване.

Както Клуб Z писа, правителството пусна процедура за търсене на концесионер на синеморския плаж „Устие на р. Велека“ за срок от 15 години, като решението бе обнародвано ден след наложения от парламента мораториум върху някои дейности на правителството в оставка, в т.ч. концесиите. Наемателят „Уиндис“, чийто договор изтича след два сезона - през ноември 2022 г., обаче заяви, че ще обжалва решението. Оттам посочиха, че то е необосновано, че и сега извършват всички дейности по водно спасяване, медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане, предмет на решението за отдаване на концесия. Допълниха, че плащат повече, отколкото ще плаща бъдещият концесионер. Но най-вече - че сега ивицата се стопанисва природосъобразно, най-малкото защото попада в рамките на „Натура 2000“ и Природен парк „Странджа“.

Създадена бе и петиция, подписана от близо 6300 души само за няколко дни.

„По-ефективното и целесъобразно управление на морския плаж е концесията, като самият законодател го е извел преимуществено и след което е посочено алтернативната възможност за управление и чрез наем„, посочват обаче в становището си от ведомството на Марияна Николова.

И изброяват защо концесията като форма на управление на морския плаж е предпочитана. По-дългият срок (в случая 15 години) давал възможност за по-големи инвестиции (не се съобщава какви може да са инвестициите при Велека).

За концесията е създадено изискване за предложения за инвестиции, свързани с подобряване на облика на морския плаж, което е критерий за оценка. Всеки участник може да направи своето предложение за инвестиции във връзка с природосъобразния облик и управление на морския плаж.“

От ведомството на Николова все пак заявяват, че фактът, че плажа се намира в защитена местност, е бил взет предвид - „при управлението на морския плаж следва да бъдат спазвани и всички екологични закони“. 

Понеже процедурите сега са непрозрачни - въпреки твърдението на МТ за обратното (за него малко по-долу), не е известно да има заложен критерий в конкурса от министерството за „природосъобразен облик и управление на морския плаж“.

„По-дългосрочното сътрудничество на държавата и икономическите оператори позволява по-голяма сигурност, тъй като не се налага непрекъснато провеждане на процедури и несигурността дали морският плаж ще бъде обезпечен. Туристическите оператори изискват дългосрочност и сигурност при управлението на морските плажове“, заявяват още от МТ.

Ето какво още твърдят те: „Публичността при концесионните договори е по-голяма, тъй като решенията на концедента Министерски съвет за откриване на процедурата и за определяне на концесионер се обнародват в „Държавен вестник“. След възлагането на концесията в Националния концесионен регистър се открива партида за същата и всяка година се публикува общодостъпна актуална информация за изпълнение на договора за концесия.

Да взмем за пример концесията на плаж „Росенец-север“, по-познат като плажа до „летния Догансарай“, който правителството (сега в оставка) даде през 2018 г. на концесия на фирмата, построила „сарая“ - „Хермес Солар“. В Националния концесионен регистър е отразено само коя е спечелилата фирма и какви са задълженията на двете страни по договора. Няма нищо за самата процедура по избора, а що се отнася до „изпълнението“ на договора - графата е празна.

Ако искаш

„Досегашният наемател на морския плаж може да изложи всички свои виждания и проекти по управлението на морския плаж като участник в откритата процедура и да направи оферта, която в случай че бъде определен за концесионер, ще стане част от концесионния договор и ще се контролира изпълнението на поетите от него ангажименти при условията на публичност и прозрачност, а не в петиция чието изпълнение не е сигурно“, пишат още от МТ.

„Дейностите, които наемателят изпълнява по договора за наем, описани в петицията, представляват негови законови и договорни задължения“, заявяват още оттам.

От „Уиндис“ изброяват в петицията освен осигуряването на водно-спасително, медицинско и хигиенно обслужване още: специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните, информационни табели относно важността за опазването им, ограничаване на моторните превозни средства на плажа, домакинства на акции по почистване на ивицата, съвместно обучение с водноспасителната служба на БЧК-Бургас за ученици, програма за превенция на водния травматизъм за деца и младежи. Както и международния фестивал на хвърчилата и джаза - „Велека кайт и джаз фест“ с медийното партньорство на Jazz FM радио, кампании като „Виж какво пропускаш“, която насърчава четенето в свободно време и др. (които активности не са обект на договора за наем).

От МТ заявяват, че и за концесионера ще има същите задължения, като тук трябва да се разбира само осигуряването на спасители, медицински пункт и чисти бани и тоалетни.

Твърде лично

После съобщението става „лично“:

Отрицателното отношение на досегашния наемател към откритата концесионна процедура противоречи на изложените от него намерения да работи за просперитета на морския плаж като рекреационен ресурс, който да се използва по най- природосъобразния и прозрачен начин и да създаде „успешен модел за екологично и социално отговорен бизнес“. На същия през годините по наемния договор е налагано не едно предупреждение за нарушения и неустойки“.

После от министерството оборват твърденията за решение взето набързо, преди правителството да бъде разпуснато. „Проектът за концесия за морски плаж „Устие на река Велека“ е включен в Плана за действие за държавните концесии за 2021 г., който е публичен и е публикуван на страницата на Националния концесионен регистър. Причината за включването му беше изтичащият наемен договор през 2021г., който е удължен до 2022г.".

И цената не била ниска: „Минималното обявено концесионно възнаграждение е близко до наемната цена, която е определена при стартиране на наемната процедура. Следва да се вземе предвид, че обявеният за концесия обект е променен и доста по-малък от обекта, отдаден под наем (Стар обект – 57 659 кв.м, нов обект  - 42 728 кв.м). 

„Не на последно място следва да се отбележи, че всеки желаещ да участва в откритата процедура при възлагане на концесията може да участва и така да се създаде конкуренция, която да допринесе за развитието на морския плаж", слагат точката от МТ.

Припомняме, че настоящото правителство раздаде десетки плажове на концесия, някои от които на фирми, свързвани с бившите силови групировки. Още през 2019 г. министърката тогава (сега депутат) Николина Ангелкова обяви, че „39 плажа трябва да бъдат предоставени под наем или на концесия през следващите две години“. И наследничката ѝ Николова стриктно спазва това завещание. Процедурата обаче не стана по-прозрачна въпреки публичната война, която водеше за това бившият вицепремиер Валери Симеонов, предложил Николова за заместничка на Ангелкова.

Пълният текст на позицията - ТУК