Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 40 дни преди майското начало на летния сезон правителството стартира процедури за концесия за три морски плажа - "Албена", "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж" и "Приморско - централен". С процедурите се цели обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията. Процедурата се провежда по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, като концесионерите ще бъдат определени чрез конкурс, организиран от министъра на туризма и проведен от комисия, назначена от министър-председателя. 

 
Досега собствениците на курортите "Албена", "Слънчев ден", "Ривиера" и "Св.св. Константин и Елена" бяха и концесионери на плажната ивица близо две десетилетия, тъй като я бяха получили чрез т.нар. "концесия по право", предвидена в стария Закон за приватизацията и следприватизационен контрол. Не е ясно дали ще я получат отново - зависи от избора на комисията. За плажа на "Ривиера", чиято стара концесия изтича на 10 юли, търгът за наемател беше спечелен от софийската фирма "Съмър Инвест", свързвана с Красимир Маринов - Големия Маргин.

МС предлага срокът на концесиите за трите плажа да е 15 години. Той е съобразен със срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж. Размерът на минималното годишно концесионно заплащане на плаж "Албена" е 919 785 лева без ДДС, на плаж "Св. Св. Константин и Елена - голям плаж" - 83 428 лева без ДДС, а на плаж "Приморско - централен" - 41 824 лева без ДДС.

Размерите са определени съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното плащане за морски плажове. Трите плажа следва да бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК – водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж, плюс услуги от обществен интерес. Критериите за формиране на комплексната оценка са съобразени с РМС 604/2016 г.

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

Мнение

От изброените скоро съм бил само на Албена и плажа беше супер, в България са малко местата където си заслужава да си на море и Албена е едно от тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.