Едно решение на последното редовно заседание на правителството в оставка разбуни отново духовете - преди старта на летния сезон. В "12 без 5" кабинетът обяви процедура по отдаване на концесия на плаж "Устие на р. Велека" до Синеморец за срок от 15 години, като с това на практика ще се прекрати предсрочно договорът на сегашния наемател, сключен през декември 2020-а.

Това решение обаче предизвика реакция не само от страна на наемателя "Уиндис", но и обществена такава. Основната причина е, че сега "Велека" се стопанисва по природосъобразен начин, а контрактът на "Уиндис" изтича след още два сезона - през ноември 2022 г. Втората причина е във все така непрозрачната процедура по отдаване на концесии - обявява се само, че има такова решение, а в последствие и кой е спечелил концесията. А третата - в самите мотиви на Министерство на туризма.

Малко след като МС гласува за старта на процедурата от "Уиндис" разпространиха своя позиция, в която обявиха, че ще обжалват решението. А от няколко дни вече има и петиция, адресирана до МС, МТ и президента, която бързо се разпространява в социалните мрежи.

Обезпечаване на нещо обезпечено

Вземайки решението за отдаване на плажа на концесия, от министерството използваха стандартната формулировка при всеки един такъв "търг" - осигуряване на водно спасяване, медицинското обслужване, санитарно-хигиенно поддържане и пр. Въпросът обаче е, че такова обезпечаване има и сега. За сегашния стопанин тази обосновка на ресорното министерство е "немотивирана, необективна и подвеждаща", защото...  към момента от "Уиндис" осигуряват всички тези дейности и то върху целия плаж.

От дружеството посочват още, че с решение на парламента бе наложен мораториум върху такива дейности на правителството в оставка, а решението за откриване на процедурата е публикувано в "Държавен вестник" ден след това за мораториума.

Оттам посочват още, че държавата ще получава по-ниска цена от концесионера отколкото сега, а условията на концесията "напълно игнорират направеното на плажа до момента". 

Според решението на МС минималното концесионно възнаграждение (без ДДС) ще е 12 217, 41 лв. годишно. Наемът, плащан в момента от "Уиндис", е над 14 000 лв., посочват още от фирмата. "Остава отворен въпросът защо за министрите в оставка не е приоритет спазването на договорени отношения, дори предлагат държавата да получава по-ниска цена от бъдещия концесионер спрямо сега получавания наем", пита наемателят.

Проектът Велека

"Докога защитени територии няма да бъдат защитавани, а успешните екологични проекти няма да бъдат стимулирани? Защо трябва да е притеснително да се инвестира в подобни дългосрочни проекти с партньор държавен орган?", питат още от "Уиндис" в петицията си.

"Морски плаж "Устие на река Велека" попада в територията на Природен парк "Странджа", в границите на Натура 2000, и също така е част от едноименната защитена местност. Към настоящия момент, се стопанисва под наем и е примерът за това, че в днешна България е възможно да има плаж, който е управляван по съхраняващ и щадящ природата ни начин, със съзнанието, че гостите тук сме ние", допълват оттам.

И изброяват направеното до момента: специални пътеки, които по естествен начин да отклоняват посетителите встрани от дюните, информационни табели относно важността за опазването им, ограничаване на моторните превозни средства на плажа, домакинства на акции по почистване на ивицата, съвместно обучение с водноспасителната служба на БЧК-Бургас за ученици, програма за превенция на водния травматизъм за деца и младежи. "Инициатори сме на международния фестивал на хвърчилата и джаза - „Велека кайт и джаз фест“ с медийното партньорство на Jazz FM радио. Всяка година реализираме обществено значими кампании, като „Виж какво пропускаш“, която насърчава четенето в свободно време. Тази година бе посветена на превенцията на пътните инциденти с колоездачи - “Пази колоездача”, но тя ще почака…", се казва в заключение с многоточие в петицията.

Концесиите - по план

Пред Нова тв министърката на туризма Марияна Николова отрече решението да е взето в "12 без 5".

"Няма такова нещо. Концесиите се възлагат по план, който се одобрява от Министерския съвет. Това решение не е взето преди мораториума. За 15 години се възлагат концесиите по концесионния план, който в момента е определен. В договора за наем има клауза, в която пише, че когато става въпрос за концесия и има избран стопанин по правилата, договорът за наем автоматично се прекратява", заяви тя.

Факт е, че настоящото правителство раздаде десетки плажове на концесия, някои от които на фирми, свързвани с бившите силови групировки. Още през 2019 г. министърката тогава (сега депутат) Николина Ангелкова обяви, че "39 плажа трябва да бъдат предоставени под наем или на концесия през следващите две години". И наследничката й Николова стриктно спазва това завещание. Процедурата обаче не стана по-прозрачна, въпреки публичната война, която водеше за това бившият вицепремиер Валери Симеонов, предложил Николова за заместничка на Ангелкова.