"Не мисля че двамата бизнесмени си противоречаха, напротив - това е разказ за това как функционира бизнесът."

Това заяви в ефира на бТВ съпредседателката на "Изправи се! Мутри вън!" и председател на т.нар. комисия по ревизия на властта Мая Манолова. 

Манолова бе включена от сградата на Народното събрание, където вчера се проведе среднощно заседание на комисията с участието на двамата взаимно обвиняващи се в злоупотреби бизнесмени - зърнопроизводителят Светослав Илчовски и съсобственикът на "Градус" Иван Ангелов. Това заседание последва проваленото първо такова, на което Илчовски разказа за схеми за рекет на бизнеса му от страна на властта в лицето на ГЕРБ (от самия Ангелов и с негово посредсничество), намесени бяха и кюлчетата злато в "премиерското чекмедже", както и небезизвестната "Мата Хари". 

Вчера Илчовски разказа още за схема за съставяне на документи за фиктивен оборот (към Ангелов, под давление на Бойко Борисов), за кухи акции, за "картел на слънчогледа", за това как е плащал "данък рушвет" и др. Ангелов пък отрече всичко твърдяно от доскорошния му партньор в бизнеса - както да е получавал от него зърнена продукция на занижени цени, така и да е наемал плеймейтка за Борисов (въпросната "Мата Хари").

Но пък разказа как премиерът (в оставка) му помогнал за "ветеринарни проблеми" при износ. Разказа как играел карти с него и как се чували на 10-15 дни. Изненадващо обяви и как бил "на печалба" от прословутата хуманитарна пратка с фурмите от Обединените арабски емирства.

Вие на кого от двамата вярвате? - бе попитана днес Манолова.

"Ние сме парламентарна комисия, не сме съд, не сме прокуратура, не сме трибунал. Така че каква е истината ще установят надлежните органи. Но не мисля че двамата бизнесмени си противоречаха, напротив - това е разказ за това как функционира бизнесът - да се чуваш с премиера на 10-15 дни, да участваш в забавления. Чу се как местни феодали, местни депутати натискат бизнеса", отвърна тя.

Стана ясно, че комисията, която няма да може да излезе с доклад поради факта, че се очаква да спре да съществува следващата седмица с прекратяването на правомощията на 45-ото Народно събрание, ще изпрати събраната информация и на българската, и на европейската прокуратура. Но кое от изнесеното от бизнесмените има правна стойност?

"Една голяма част от твърденията са проверими - кухите обороти, какъв внос и износ е правен, включително за фурмите. Сега се чу че това не било дарение, а една много добра търговска сделка. Докато траеше заседанието на комисията получавах от непознати номера информация около това, което говорят двамата", заяви Манолова.

Понеже Илчовски не се притесни да признае, че е плащал 500-600 000 годишно "данък рушвет", той също може да попадне под ударите на закона.

"Със сигурност и той би носил наказателна отговорност. Това е едно от доказателствата за мен, че този човек говори истината. Никой сам не би се уличил в схема, в престъпления, ако не е бил наистина притиснат", коментира председателката на комисията.

След което обобщи:

"Страхът си отива. След като един бизнесмен е готов да дойде и оповести тези факти, да дойде и друг бизнесмен. Това е голяма победа и трябва да го признаем на 45-ото НС."

"От страх са сковани депутатите от ГЕРБ" - заяви още Манолова, визирайки факта, че на вчерашното заседание цялата парламентарна група на партията нахлу в залата и с подвиквания и репликирания опита да провали изслушването на Илчовски.

"Това не е първият случай, вкойто шпицкомандите на ГЕРБ се оитват да саботират и заседание на комисията, и работата на НС. Ние постигнахме целта си. Чу се как се рекетират бизнеси, натискат се хора, как премиетът помага за износа на храни. Изобщо, как съществува българският бизнес. Оказва се, че ако искаш да нямаш проблеми, трябва да си близък с някой във властта, ако искаш да просперираш - трябва да си плащаш."