Хаос, истерични викове, призиви НСО да изхвърли депутати и журналисти - така премина последната комисия на 45-ото Народно събрание, в която бизнесменът Светослав Илчовски трябваше да разкаже повече за обвиненията си срещу премиера Бойко Борисов и един от съсобствениците във фирма "Градус" Иван Ангелов.

Комисията по ревизия дейността на правителството за последните 10 г., оглавявана от лидерката на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова очаквано закъсня - заради удължения последен пленарен ден. Трудно беше и началото на заседанието, тъй като почти цялата парламентарна група на ГЕРБ, в добавка към много журналисти и други депутати, нахълта в залата и застана зад гърба на едрия зърнопроизводител, който обеща в сряда да разкрие как управляващите измъчват бизнесмените, които не работят с тях, коя е "Мата Хари", заснела спалнята на премиера, кой е дал на Борисов златните кюлчета от нощното му шкафче.

Дани Каназирева направи опит по официален път - като изтъкна, че изслушването на Илчовски е работа на съответните институции, а не на парламентарната комисия. И подчерта, че временната комисия не може да изготви доклад, така че това заседание е част от предизборната кампания на Манолова. Отново депутатът от ГЕРБ Маноил Манев се опита да спре изслушването, като бе заплашван многократно от Манолова с изхвърляне от залата от НСО. Това, естествено, не се случи.

"Манев, шефът ти каза да напуснеш", изкрещя и Илчовски.

В крайна сметка след половин час крясъци и викове бизнесменът започна своето изложение.

"На тази комисия не ме е пратил никой, не познавам Мая Манолова, дори не съм се здрависал с нея, не познавам Черепа, не познавам известни арестанти. Дошъл съм като гражданин", обяви той.

И добави, че ще осигури документи, че всичките му твърдения - за корупция, натиск от управляващите върху бизнеса му, и пр., могат да бъдат доказани "за два часа пред прокуратурата".

"Дал съм документи, за да може да заработи комисията. Ще дам видеоклип. Много хора ще могат да започнат да говорят през следващите дни. Никой не можеше да говори. Всичко беше напълно контролирано от машината на ГЕРБ. Достатъчно е да се докажат финансови престъпления. Оттам нататък ще могат да се разплитат нишките."

Илчовски, който в сряда описа как е видял клип, в който се гаврят в ареста с бизнесмена Миню Стайков, сега даде крачка назад и отказа да назове "известния затворник", който е видял на видеото. Но разказа детайлна история как е видял този клип, чрез който му било намекнато какво го чака, ако не се съобрази с управляващите от ГЕРБ:

"Както ви казах, бяхме поканени. Очаквах веселба. Бяха поканени известни певици, като Теди Кацарова, Анелия, Веско Гъската. Това беше 2017 г., 7 януари, мисля че беше, Ивановден тогава. Дойде премиера, към 8 часа. Нахрани се набързо. Почнаха певците да пеят. Вдигна ръка, че му се играят карти. Вместо имен ден, почнаха да се играят карти. Всички го заградиха, да гледат колко е добър. Играха се цяла нощ карти. На певците им викат - тихо, демек без да пеят. Аз отстрани с жените на тия хора се смях и пих, викам - ни пари ми трябват, ни нищо. Играха до 12 часа карти, станаха и си тръгнаха."

Миню Стайков влиза в ареста през 2018 г. По-късно Илчовски каза, че бил под голям стрес, объркал годината.

Самият запис му го показали преди Борисов да дойде - около 7 ч., обяви той. Показал му го човек от "сателитни фирми" на Боян Марков, "човекът от Стара Загора". Клипът бил сниман от надзиратели.

Депутати започнаха да задават въпроси за различни примери за натиск върху бизнеса му. Илчовски разказа как е разработил преди няколко години голям проект - гравитачен напоителен канал за 4 млн. лв., захранващ 500 хил. декара земя. Държавното дружество "Напоителни системи", клон "Мизия" обаче спряло водата преди проектът да започне.

"Пробвахме и в министерство на земеделието, като граждани - имаме проблем, да говоря с някого... Един гражданин, ако иска да отиде в министерство, пращат го на политически секретар, после можеш да ходиш да питаш някой за нещо. Първият въпрос беше - какви са ти отношенията с местния депутат", каза Илчовски.

Шефът на дружеството му казал, че трябва да плаща допълнително 200 хил. лв., за да бъде пусната водата наново, така за местния ГЕРБ-ерски депутат Пламен Тачев.

"Трябва да си платиш на местния депутат, а на държавата после. Бизнесът ми е между 200-300 милиона.

Щеше да бъде много по-хубав и много по-скъп, ако не бяхте на власт, сега живея скромно, щях да съм богат", заяви Илчовски на въпрос на Тома Биков, като видно се забавляваше.

По негови изчисления плащанията му към властта са възлизали на 500-600 хил. лв. годишно. "Но оцелях, а други не оцеляха", отбеляза той.

"Казаха ми: спрете да купувате земя. Аз с терористи не преговарям. Продължих да си купувам, и ви чаках, и ви чаках, и ви чаках, нищо не се случи. Скоро ще се случи на вас", заплаши той ГЕРБ-ерите.

На моменти изказът на Илчовски ставаше откровено несвързан и неясен. Представителка на кафявите медии предложи да му дадат тест за наркотици - тя носела такъв.

"Дайте го!" отговори веднага Илчовски.

"Не знам как се прилага", призна стъписана тя.

Бизнесменът обяви и че е готов да се подложи на детектор на лъжата. Илияна Беновска от К2 го попита кой го е пратил тук и на каква цена, поиска и да каже името на "известния затворник". Мая Манолова заплаши и нея с изнасяне от НСО. "Много съм тежка и дебела, няма да могат да ме вдигнат", отсече Беновска.

Попитан дали има клип на "Мата Хари", жената, снимала спалнята на премиера, Илчовски каза - "не, не е в мен в момента".

Иван Ангелов от "Градус": Това са лъжи. Борисов ми е помагал за ветеринарни проблеми

Съсобственикът на "Градус" АД, обвинен от Илчовски, че го е принуждавал да му продава фураж на цени под пазарни (царевичен картел, според зърнопроизводителя), обяви, че почти всичко, което Илчовски казва, са лъжи. Всъщност той плащал повече на Илчовски, отколкото на другите производители. Размаха и фактури и договори за покупко-продажба. Не стана ясно защо е плащал повече на този зърнопроизводител.

Ангелов отрече и тезата, че е уредил "за 5000 лв. плеймейтка на премиера".

"Борисов е човек с достойнство, няма такава плеймейтка, той ще си плати, ще си намери много по-скъпа и красива", отсече той.

Но призна, че премиерът му е помагал - за "ветеринарни проблеми". Разясни, че е искал помощ, когато Франция е спирала камиони на "Градус" на границата, въпреки редовни ветеринарни свидетелства. Борисов помагал за подобни проблеми и с Турция и Катар.

"Молил съм го да ми помага за някакви проблеми. Аз не се срамувам от това. Няма държава, която да не помага правителството и държавата на бизнеса, на държавния бизнес."

Отрече и да е давал златни кюлчета на премиера. На въпрос какви са им отношенията, каза:

"Чисто мъжки, без нищо сексуално. Говорим си като мъже за всичко, което могат да си говорят двама мъже."

Уточни и че е ходил за разрешаване на проблеми и при "премиера Станишев", и при "г-н Първанов". Отрече да играе карти редовно с премиера - само понякога. И подчерта, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си.

Депутати от "Демократична България" попитаха Ангелов и за известния бартер с фурми с Обединените арабски емирства в началото на пандемията. България тогава изпрати на ОАЕ 32 тона храна от фирмите "Градус" и "Лакрима", а за това е получила медицински консумативи и фурми - както се оказа в последствие, основно от сладкия плод. Правителството обясни, че те ще бъдат разпределени за социално слабите. 

"Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", каза Ангелов.

След допълнителни въпроси обаче осъзна, че е объркал нещо, и се извини, че паметта му изневерява, защото е вече на 66.

В края на изслушването, продължило над 4 часа, Мая Манолова обяви, че всички документи, които Илчовски предоставил, ще бъдат пратени до българската и европейската прокуратура, правосъдното министерство, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС.