Изключително тежки обвинения в корупция - директно към премиера в оставка Бойко Борисов, отправи днес местен бизнесмен. Той е изпратил сигнал до депутатите в комисията по ревизия. Малко след това се яви лично пред членовете й. Скандалът се развихри, след като Маноил Манев от ГЕРБ буквално спря изслушването, протестирайки, че не е бил извикан на заседанието. След него на заседанието се появиха още лица от ГЕРБ, които дори не са част от комисията.

Накратко - бизнесменът (Светослав Илчовски - един от едрите земевладелци у нас) твърди, че през 2019 г. е бил изнудван от собственика на фирма "Градус", който говорил от името на премиера Борисов. Бил е принуден да продава зърно на дружествата на "Градус" под пазарната цена. Освен това човекът бил лично поканен на срещи с министър-председателя в бившата резиденция на Тодор Живков във "Витошко-Студена". По време на срещите им премиерът му показвал клип "какво се случва с бизнесмени, които не са им подчинени."

Думите му обаче, засега, не са подкрепени от никакви доказателства, а твърденията му звучат повече като клюки, поне към момента.

"На този клип се виждаше как издевателстват над Миню Стайков в ареста", пише в сигнала. "Тогава се опитаха да ме принудят за двойно по-ниска цена с думите "какъв си ти да не си плащаш на държавата." Отказах им. Последва обаждане от министър Петя Аврамова с предупреждение да спра да купувам земя и със заплахата "ще те дам на нашите прокурори".

Малко по-късно, твърди бизнесменът, било скалъпено обвинение срещу него пред районен съд Стара Загора за убийство срещу същия Иван Ангелов, което по думите му никога не се е случвало. Илчовски твърди, че е бил принуден да продаде фирмата си. 

След това той се яви лично пред комисията и разказа още по-потресаващи неща. 

Например - твърди, че известната "Мата Хари", която Борисов обяви, че е спретнала компромата с кюлчетата злато и парите в спалнята на премиера, била известна плеймейтка, на която било платено 5000 лв., за да "обслужи" премиера. 

"Аз съм мъжкар и това момиче ми разказа, че 5000 лв. ѝ дали да обслужи премиера, а тя снимала кюлчетата", заяви Илчовски. 

А самите кюлчета били дадени на премиера като подарък за негов рожден ден от същия собственик на "Градус", както и от известен минен бос, на име Цоло. 

"Иване, толкова ли ти се откъсна от сърцето - я гледай Цоло какво ми е донесъл", казал Борисов. И така - едно малко и две големи - Пилето допълва още едно кюлче - подарък за премиера.

Бизнесменът обяви, че има клипове и документи, които доказвали твърденията му, но щял да ги изпрати по-късно на комисията. 

Докато говореше, изведнъж в залата нахлу депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, който вдигна бесен скандал. Той обяви, че не е бил поканен, че заседанието е било скрито от ГЕРБ и че това е фалшив свидетел. 

Появиха се и още депутати от ГЕРБ, включитено и Петя Аврамова, която обяви, че ще търси правата си по съдебен ред. Малко по-късно тя поиска да бъде повторено всичко, което е казано в нейно отсъствие. Бизнесменът го направи и обеща да представи разпечатка на телефонните си разговори. 

Аврамова увери, че никога не е виждала този човек и че такива неща не са се случвали. Всички представители на ГЕРБ обявиха, че това е невероятна манипулация и че депутатите в комисията не са прокуратура и не могат да издават присъди.

Маноил Манов обяви, че документите били достъпни само на двама души в комисията, които щели да си ги занесат у дома и да ги ползват както искат. Той отбеляза, че няма съд, който ще приеме такива документи, представени от "вътрешен джоб, личен". Попита и какво ще стане с този сигнал след 11 май, когато парламентът се разпуска. 

Общо-взето, цялата защитна пледоария на депутите на ГЕРБ е проста: заседанието е незаконно, няма как тази информация да бъде проверена, това е фалшив свидетел, а останалите депутати в комисията извършват изключително голяма манипулация. 

Манов продължи атаката като обяви, че иска да види кога ще дойде времето да се разследват и "черните каси на Мутри Вън". Имало и документи внесени в комисията. Което е странно, защото комисията се занимава с управлението през последните 10 години, а "Изправи се! Мутри вън" не са участвали в управлението през този период. 

Тъй като виковете така и не спряха, Мая Манолова, която председателства комисията, обяви, че изслушването ще продължи в петък. 

Комисията на живо - тук.