Производителят на птиче месо "Градус" АД ще заведе серия от дела срещу едрият зърнопроизводител Светослав Илчовски, обявиха от компанията в прессъобщение до медиите. Причината - обвиненията на бизнесмена срещу един от собствениците - Иван Ангелов - че е приближен до Бойко Борисов, лобист и източник на златните кюлчета в чекмеджето на премиера.

Светослав Илчовски обяви в комисията по ревизия на управлението на страната в последните 10 години, че през 2019 г. е бил изнудван от Ангелов. Собственикът на "Градус" АД искал Илчовски да му продава зърно под пазарната цена. Иловски бил поканен на среща с Борисов, премиерът му показал клип на "какво се случва с бизнесмени, които не са им подчинени". 

Според Илчовски Ангелов лобирал активно в Агенцията по храните и земеделското министерство, той подарил и златните кюлчета, видяни върху чекмеджето от спалнята на премиера Бойко Борисов. Бизнесменът не представи никакви доказателства за твърденията си, преди да бъде прекъснат от бесен скандал на депутати от ГЕРБ, които обявиха комисията и изслушването на сигнала за незаконни.

От "Градус" АД заявяват, че ще заведат "всички възможни дела" срещу Илчовски, защото уронват престижа и накърняват доброто име на фирмата. Акциите на компанията наистина са отбелязали сериозен спад в последните два дни.

Ето и пълното съобщение на "Градус" АД:

"Във връзка с направени и разпространени неверни твърдения от лицето Светослав Илчовски пред комисията за ревизия към 45-ото Народното събрание и медиите, "Градус" АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу въпросното лице и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения от него. Те уронват престижа и накърняват доброто име на "Градус" АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на "Градус" АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена.

Като компания с близо 30-годишна история, "Градус" АД няма да допусне накърняване на доброто й име, както и замесването й в политически битки чрез разпространение на невярна информация, и ще търси правата си по съдебен ред"