Димитър Бербатов официално обяви кандидатурата си за президент на БФС на конгреса на централата през юни.

На брифинг-презентация в БТА той съобщи, че в екипа влизат бившите му съотборници в ЦСКА и националния отбор Стилиян Петров и Мартин Петров, както и Петър Величков, който е настоящ член на Изпълкома на централата. Има дългогодишен опит като шеф на OMV за България.

Привлечен е и доскорошен високопоставен служител на международния отдел на БФС - Борис Станков, който е син на Александър Станков и внук на величието на ЦСКА Борис Станков.

Всеки от тях изнесе нещо като презентация със слайдове - като част от програма, в която се посочват пропуските на сегашното управление на БФС и какво може да се промени в бъдеще.

Стилиян Петров и Мартин Петров ще влязат в новия Изпълком и ще получат определени ресори, обясни Бербо.

Извънредният конгрес на БФС е на 25 юни в НДК и в последните месеци много се спори за това дали избраното ръководство ще получи 4-годишен мандат или трябва да довърши мандата на сегашното и през февруари догодина да се организира ново събрание, вече редовно.
 

Юристът Георги Владов, привлечен като част от адвокатска кантора, изтъкна, че няма текст в устава на БФС или Закона за юридическата лица с нестопанска цел, който да сочи за второто. Нещо, за което сегашната управа на БФС настоява. Както и други юристи напоследък, Владов поясни, че в обявения дневен ред има капани, които биха вързали ръцете на новоизбрания президент.

Като например фактът, че само част от хората в сегашния ИК са подали оставки и - отново, ако не бъде променен вече спуснатия дневен ред, има риск нов шеф да работи с екип, с какъвто на иска. Това все още може да се промени, допълни адвокатът.

Номер 9 няколко пъти каза, че от страна на БФС "се подхвърлят хвърчащи листчета" и клубове биват заплашвани да гласуват по определен начин. Той и екипът му получавали сигнали за това.

Бербатов назова бившия мениджър на "Манчестър Юнайтед" Алекс Фъргюсън като ментор и човек, откогото се е учил, не само на футбол, а и в управлението на хора. Той цитира мото на сър Алекс, според което най-важен за успеха на един ръководител е неговият екип.

Бербо каза, че е в във връзка с президента на Румънската футболна федерация, който му е изпратил 60-странична концепция за развитие на играта в северната ни съседка. Такава няма в България, постоянно се говори за въвеждането й, но това така и не се случва, припомни претендентът. Сред основните му цели е да разработи и спусне такава.

Други приоритети на Бербатов и екипа му:

- първенствата в професионалния футбол да преминат към Професионалната футболна лига;

- развитие на детско-юношеския футбол;

- БФС да заработи като модерна организация, каквато в момента не е. За целта изцяло да се промени моделът на работа, тя да си партнира с държавата по различни проекти и да защитава много повече проекти пред ФИФА и УЕФА;

- изготвяне на футболна карта на България по отношение на школи, база и т.н.

Бившата звезда на "Байер" (Леверкузен), "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и "Монако" специално се спря на детско-юношеския футбол - от който самият той тръгва и иска да промени. Черпи опит от много страни, като например Белгия.

Не бяха посочени клубовете, които ще издигнат кандидатурата на Бербатов за президент на БФС. Това ще стане в близко бъдеще.

Той определи като "абсурд", "престъпление срещу футбола" и "недопустимо" готвеното решение за промяна на формата на Първа лига от новия сезон - връщане към стария модел и с 16 отбора. Това би означавало, че няма да има изпадащи, а само един бараж.

Предложението ще се обсъжда утре (сряда) на заседание на Изпълкома на БФС.

"Нека клубовете да не се страхуват, ние сме на тяхна страна. Отивам на битка, която може и да не спечеля. Нещо, което ми се е случвало и преди, печелил съм и губил, като всеки от вас. Но да се появяват листчета, на които да пише, че даден клуб не е съгласен да има конгрес... Не е нужно да има такива неща", посочи Бербатов.

Юристът Георги Владов цитира устава на БФС, в който е записано, че промени във формата на първенствата могат да се правят само след тяхното изтичане, не и по време на шампионата. Така, ако ИК извърши промяната, ще наруши собствения си устав, изтъкнаха той и Бербатов. И съюзът рискува наказание от УЕФА - и заради нарушаване на спортен принцип за изпадане на отбори и т.н.

Бербатов е решен да обиколи България и по областни градове да се срещне с представители на клубовете. Те ще получат покани.

Брифингът продължи точно два часа и привлече дори персона, печално позната от политически пресконференции.