„До един-два месеца ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавирус. Няколко огромни компании хвърлят невероятни средства, за да достигнат до него. Някои от тях са много близко. Ваксината и лекарството не си пречат едно на друго. Ако имаме мощно средство, което да ползваме в болниците и което до голяма степен решава проблема с тежкото протичане, то ще е от голяма полза. Вероятно това ще бъде много скъпо.”

Това прогнозира по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев подчерта, че досега не се е случвало да има изхвърлени флакони с ваксина в нито един имунизационен пункт в страната. По време на „зелените коридори” по празниците ще има дежурни екипи от РЗИ, които да се грижат за това всички пунктове да имат количества от ваксините. 

„Достъп до ваксина имат всички, без значение дали са здравноосигурени или не. Доста хора, за моя приятна изненада, решиха да си довършат имунизацията с втора доза от ваксината на "АстраЗенека”, каза още главният държавен здравен инспектор.

Той припомни, че ЕК вече води преговори за доставки на ваксини за 2022 г. 

Кунчев коментира и липсата на ред при получаването на ваксини от личните лекари, които чакат с часове на опашки пред РЗИ. В понеделник напрежението пред столичната здравна инспекция достигна и до пререкания физически спречквания.

„Ясно е, че проблем има. Това, което успяхме да направим, е програма, която да тръгне от 11 май. Тогава всеки личен лекар ще получи ден и час, в които да отиде за ваксините. Ако се окаже, че и тази електронна система не позволи въвеждането на ред, обмисляли сме и откриването на външни пунктове”, каза доц. Кунчев.

За индийския вариант на коронавируса той отбеляза, че информацията е твърде малко. Вчера беше съобщено, че първи случай от този щам е регистриран в Румъния, няколко дни по-рано - и в Гърция. От 1 май със заповед на здравния министър се забранява влизането в страната на идващи от Индия. 

„Няма сигурни и научни данни какви са характеристиките му. За да заразява 300 000 души на ден и 4000 да умират, явно има нещо, въпреки че условията в Индия допринасят за едно такова развитие. Налагането на мерки няма да спре разпространението му, само ще го забави, както стана с нигерийския и британския щам. Когато знаем какви са особеностите му, ще осведомим колегите как да действат”, каза още Кунчев.