Спорът между общопрактикуващите лекари и столичната здравна инспекция за реда на раздаване на ваксини, заради който вчера се стигна до физически сблъсъци на опашката от чакащи, днес се пренесе и в сутрешните блокове на телевизиите. От Българския лекарски съюз (БЛС) обвиниха РЗИ в липсата на организация и попитаха ползват ли се някои лечебни заведения с приоритет. В отговор от РЗИ обявиха, че напрежение се създава, защото джипитата идвали неподготвени да си вземат препаратите.

Както Клуб Z писа вчера, общопрактикуващи лекари, чакащи на опашка за ваксини пред РЗИ, влязоха във физически сблъсък с охраната на здравната инспекция. Наложи се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението. Поводът - прeдcтaвитeл нa ВМA e прeрeдил дeceтки лични лeкaри, чaкaщи зa флaкoни иРНК вaкcини. 

Гости в ефира на БНТ тази сутрин бяха д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, и д-р Костадинка Пачаръзова от РЗИ.

Брънзалов изрази възмущение от случващото се и заяви, че от БЛС били готови да заплатят за логистика - да се доставят ваксините до лекарите и обвини РЗИ за лошата организация. „Няма нерешими проблеми, има добър мениджмънт. Още повече че има над 20 дни между двете дози.“

След което попита „как ще се разпределят ваксини на около 500 практики за 2,5 дни?“

„След като сме видели какво ще се случи, трябваше да се намери решение това да не се случи“, заяви зам.-шефът на БЛС.

„Ние раздаваме и на болници, и на медицинските центрове. Невъзможно е да се направи график, защото общопрактикуващите лекари са на различни смени. Ако лекар е записан, но отиде на домашен адрес и се бави, губи реда си. Такъв график е трудно да се направи на 900 общопрактикуващи лекари“, обяви невъзможност за организация в отговор Пачаръзова.

Имало 8 компютъра, и 8 служители в РЗИ, които били разпределени кой на кой тип лекари или медицински заведения дава ваксини. Пратеникът на Военна болница е трябвало да отиде при отделни служители, но това създало напрежението, твърди още тя.

Има ли приоритет при разпределянето на ваксините за някои лечебни заведения. Защо някои минават преди други, настоя обаче Брънзалов.

„Тепърва ще идват големите количества дози и лечебните заведения трябва да бъдат равнопоставени“, посочи той.

Представителката на здравната инспекция отвърна - „няма приоритетни“. Сутрин се давали ваксини на лечебните заведения, след това на общопрактикуващите лекари. „Не е върнат нито един колега“, категорична бе тя.

След което обвини джипитата:

„Идват неподготвени, не са запознати с кратката характеристика, не бяха запознати коя (ваксина) се разтваря, коя как се съхранява. Една куриерка идва и взима за 7 практики - това бави процеса и създава напрежение.“

„Този да не беше доктор, с червения костюм вчера?!“ - възмути се в отговор Брънзалов, визирайки пратеника на ВМА.

И обяви, че разбира се, че ще прати санитарка например, за да вземе препарати за себе си и за други колеги. По думите му личните лекари по опашките се занимават и с бумащина от времето на социализма:

„Сменени са и формулярите - един за едната ваксина, един за друга, печати се носят, връщат се колеги. На опашката се сменят формулярите.“

„Фрмулярът е един, обобщен е, качен е на сайта, разпратен и на лекарите. Не е вярно, че се попълват в 3 екземпляра, пишат само партидния номер. Колегите на етажа им ги снимат в 3 екземпляра“, отвърна Пачаръзова.

Личните лекари отдавна недоволстват от липсата на организация от страна на здравната инспекция, дългото висене на опашки часове наред, загубата на време, което би трябвало да отделят за преглед на пациентите си, получаване на ограничено количество дози. Те сравняват ситуацията с „чакане на опашка за банани“.