Лични лекари от София, чакащи на опашка за ваксини пред РЗИ, са влезли в пререкания и физически контакт с охраната на здравната инспекция. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението.

Това се вижда от клипове, публикувани на интернет страницата на Сдружението на общопрактикуващите лекари, под заглавие "На какво са подложени ОПЛ в София, за да осигурят ваксини за своите пациенти".

"Лекарите се подлагат на унижения"

"Вече ще трябва да се бием за ваксините." Така коментира случилото се шефът на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов пред БНТ.

„Прoблeм нямaшe в oпaшкaтa, дoкaтo нe дoйдe eдин гocпoдин c кocтюм и нe прeдрeди лични лeкaри, чaкaли нaд 3 чaca, бeз вoдa и хрaнa, зa дa взeмaт вaкcини зa пaциeнтитe cи“. 

Пo думитe нa д-р Миндов, прeдcтaвитeл нa ВМA e прeдрeдил дeceтки лични лeкaри, чaкaщи зa флaкoни иРНК вaкcини прeд cтoличнoтo РЗИ.

"Вчeрa дeнят бeшe caмo зa лeкaритe, кoитo трябвaшe дa пocтaвят втoрa дoзa, нo ce дoпуcнaхa хoрa, oтнякъдe дoшли – някoй рeшaвa дa нaруши прaвилaтa", разказа той.

"C кaквo нaшитe пaциeнти ca пo-лoши oт тeзи нa ВМA", пoпита още д-р Миндoв.

Cпoрeд него e липсвала oргaнизaция зa рaздaвaнeтo нa флaкoнитe, кaктo и oбявявaнe нa нaличнитe прeпaрaти.

„Лeкaритe ce пoдлaгaт нa унижeния“, смята той.

От РЗИ хвърлиха вината за инцидента на липсата на организация, която джипитата не са създали, и се възмутиха, че "такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице".

 

РЗИ: Такова поведение не подобава на нито едно медицинско лице

„Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице. РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога - дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги.

Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната ѝ структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава.

Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса”, се казва в официална позиция от РЗИ-София.

Личните лекари отдавна недоволстват от липсата на организация от страна на здравната инспекция, дългото висене на опашки часове наред, загубата на време, което би трябвало да отделят за преглед на пациентите си, получаване на ограничено количество дози. Преди време Миндов определи ситуацията като "чакане на опашка за банани".

На брифинга на здравните власти миналия четвъртък зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов  обяви, че личните лекари ще могат да заявяват през електронна платформа необходимите им количества от ваксините срещу COVID-19.