Румъния съобщи за първия случай на заразен с регистрирания в Индия нов вариант на коронавируса, предаде Ройтерс.

Той е открит при 26-годишен пациент, който пристигнал в съседната ни държава преди месец и имал леки симптоми.

Министерството на здравеопазването на Румъния съобщи, че наблюдава и огнище на вируса в село в окръг Брашов сред строителни работници, които наскоро са пристигнали от Индия.

Преди дни Гърция също информира, че е регистриран първи случай на индийския вариант на нейна територия.

Националната служба за обществено здраве обяви в съобщение, че "положителна проба за преобладаващия вариант на новия коронавирус в Индия" е била установена при 33-годишна чуждестранна гражданка, която живее в Атина и е пътувала до Дубай на 4 април.

На брифинг за разпространението на епидемията в България в четвъртък министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов каза, че готви заповед, с която да се забрани влизането у нас на идващи от Индия. Последните секвенирани проби в Националния център по заразни и паразитни болести бяха изцяло от британския вариант. 

Ситуацията във втората по население държава в света е критична - с мрачни рекорди по новозаразени и смъртни случаи. Индия страда от недостиг на места в болниците, но най-вече от кислород за пациентите с COVID-19. Въпреки че няма доказана ясна връзка между тази нова и много тежка вълна на епидемията в страната с открития по-рано там вариант на коронавируса, някои учени не изключват такава възможност.

Новата версия, известна като B.1.617, съдържа две съществени генни мутации на протеиновата обвивка: E484Q и L452R. Двете сигнатури обозначават точното местоположение на съответната мутация. Те са всъщност отдавна известни: E484Q прилича на един вариант, който е познат от британската мутация и от южноафриканския и бразилския вариант. А L452R се съдържа в калифорнийския вариант, известен като CAL.20C.

Индийският щам е по-специален, защото тези два варианта за пръв път се проявяват съчетано. Затова и експертите говорят за „двойна мутация“.

Експертите все още нямат ясни доказателства колко опасен е този вариант - дали е по-заразен и дали предизвиква по-тежко протичане на болестта. Без категоричен отговор е и друг важен въпрос - дали прилаганите в момента ваксини му действат. Причината за липсата на яснота е, че има твърде малко секвенирани случаи досега от варианта, който за първи път е открит в щата Махараштра, чийто главен град е Мумбай.