Новият вариант на коронавируса, който за първи път е засечен в Индия, е известен като B.1.617. Резкият ръст на случаите във втората най-населена страна в света и мрачните рекорди, които отбелязва тя през последните дни, логично водят и до въпроса -  доколко за това е виновна тази версия на вируса.

Засега категорични доказателства, че индийският вариант крие повече опасности липсват, като се смята, че за катастрофалната ситуация са допринесли комбинация от фактори и най-вече лоши политически решения, смятат експертите. Но дори и да не е основна причина, той със сигурност допринася за бедственото положение.

Какво се знае?

Някои учени се притесняват, че този вариант може да се превърне в супер мутация, която ще продължи да се разпространява по света, пише Дойче веле. Той вече беше засечен в Германия, Белгия, Великобритания, Швейцария, САЩ, Австралия и Сингапур и т. н. Британското здравно министерство досега е съобщило за 103 случая, в които е изолиран този вариант. Все повече страни налагат ограничения за влизане на идващи от Индия.

Тази вариация на коронавируса има две мутации на спайк протеина. Притеснението на учените е, че хората, които са преболедували от COVID или са ваксинирани може да се окажат по-слабо защитени от индийския вариант.

Мутациите, открити при него, са идентифицирани като E484Q и E484K. Те не са изцяло нови, засичани са вече при южноафриканския вариант B.1.353 и при бразилския  P1.

Има ли основания за притеснение?

Световната здравна организация категоризира засега индийския вариант като "представляващ интерес". Това означава, че той е под наблюдение, но все още не е причина за сериозно притеснение.

Други експерти обаче имат различно мнение и сегашното развитие на ситуацията може би показва, че с имали своите основания

В индийския щат Махараштра (чийто най-голям град е Мумбай) над 60 на сто от секвенираните проби (220 от 361) между януари и март са от този вариант. Но местните власти уточняват, че броят на тези изследвания е твърде нисък, за да може да се прави по-сериозно заключение. Секвенирането не е достатъчно разпространено в Индия, за да може ясно да се определи колко бързо и докъде се е разпространил вариантът из страната, уточнява Би Би Си. 

Основното за този вариант е, че за него засега се знае твърде малко.

По-заразен и по-опасен ли е?

Учените не могат все още да дадат категоричен отговор дали този вариант е по-заразен или резистентен на ваксините.

Д-р Джеръми Камил, вирусолог от Държавния университет на Луизиана, посочва, че една от мутациите може да помага на вируса да избягва антителата в имунната система, които се борят с коронавируса. Но в момента най-тревожен си остава британският вариант.

"Съмнявам се, че индийският вариант е по-заразен от британския. Не трябва да се паникьосваме", обяснява пред Би Би Си д-р Камил.

Защо се знае толкова малко

По-голямата част от данните за индийския вариант не са завършени, като много малко проби има събрани - 298 от Индия и 656 по света. Само за сравнение от британския вариант има 384 хил. секвинирани проби.

Ще действат ли ваксините?

 Учените вярват, че съществуващите ваксини ще помагат той да бъде под контрол, когато става дума да се предотврати тежко заболяване или фатален изход.  Но и с появата на нови мутации ще има нужда от редизайн на ваксините, Вече направените имунизации би трябвало да забавят разпространението на болестта.

"За повечето хора тези ваксини могат да означават разликата между никакво заболяване или леко преболедуване и влизане в болница с риск от смърт", посочва д-р Камил.