Европейската комисия смята, че тестовете за COVID-19 трябва да бъдат достъпни за всички граждани на ЕС.

Това заяви в Европейския парламент еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той участва в дебат за цифровото зелено удостоверение, което трябва да улесни пътуванията през предстоящия летен сезон.

Евродепутати настояват сертификатите да бъдат безплатни, както и ваксината.

„Дали обаче тестовете да бъдат безплатни, трябва да решат страните членки“, допълни той.

И призова ЕП да не бави приемането на единното удостоверение, така че то да влезе в сила в началото на летния сезон през юни.

„Ако постигнем политически резултат, техническото решение ще е готово навреме. Ако не успеем, рискуваме Европа да бъде фрагментирана с множество несъвместими национални решения. Рискуваме да се получат различни документи, които няма да могат да бъдат прочетени и проверени в друга страна членка. Рискуваме и да се разпространяват фалшиви документи и заедно с тях да се разпространяват вирусът и недоверието на гражданите“, изтъкна комисарят.

Евродепутатката София ин 'т Велд от либералната група „Обнови Европа“ обаче възрази с мотива, че Комисията има правомощия по всички въпроси за единния европейски пазар, за да регламентира въпроса със заплащането на тестовете.

Ана Паула Закариаш – министър по европейските въпроси на Португалия, която председателства ЕС, припомни, че съгласно приетото в края на 2020 г. изменение на Директивата за ДДС страните членки ще могат да прилагат или нулева, или намалена ставка за наборите за тестовете.

Условията за възстановяване на медицинските разходи са в правомощията на членките, каза още Закариаш. Тя изтъкна, че тук участват много частни и публични субекти. И въпросите трябва да се обмислят внимателно предвид това, че пандемията още не е свършила.

„162 милиона евро са заделени за закупуване на бързи антигенни тестове, които да се предоставят на страните членки. Допълнителни 400 млн. са осигурени чрез механизма за съвместно закупуване. Насърчаваме и държавите от ЕС да продължат закупуването със собствени средства“, допълни португалската министърка.

Тя бе категорична, че това лято не можем да се върнем изцяло към нормалното. Но все пак приближаването му и възможността гражданите да пътуват безопасно в Европа изискват надежден оперативно съвместим документ.

Евродепутатите са загрижени за основните права – неприкосновеността на личния живот и тайната на личните данни. Това заяви социалистът Фуан Фернандо Лопес Агилар – докладчик по темата за сертификатите.

Той подчерта, че данните от удостоверенията не трябва да бъдат събирани в централизирана европейска база. Трябва да ги има само в документите на притежателя и те да отразяват само ваксинационния статут и PCR тестовете. И в никакъв случай документите да не се използват от страните членки във вътрешен аспект, например да се изискват, за да могат хората да идат на ресторант или театър.

Прозвучаха и призиви против сертификатите. Според румънския консерватор Кристиан Терхеш те ще донесат само повече контрол, но не и свобода.

Според българския социалист Петър Витанов тези, които не желаят да си извадят сертификат, трябва да могат да продължат да пътуват по старите правила.

„И това трябва да се подчертае. Да кажем споп на всяка пропаганда и фалшива информация“, настоя той.