Очаква се до 21 юни ЕС да има действащ регламент с окончателните параметри на цифровите зелени удостоверения.

Това заяви в онлайн дискусия българският евродепутат социалист Петър Витанов.

Сертификатите ще свидетелстват, че притежателят им е ваксиниран срещу COVID-19, подложен е на PCR или е преболедувал вируса. Очаква се той до голяма степен да облекчи пътуването през границите.

„Убеден съм, че при една добра дискусия в рамките на европейските институции ще можем консенсусно да приемем регламент, който да бъде само от полза на европейските граждани – така, че да се възстановят свободното пътуване, обменът, търговията, туризмът по-бързо, отколкото, ако чакаме да ваксинираме всички и да постигнем стаден имунитет“, каза още Витанов.

Той изтъкна, че сертификатите са предизвикали много полемики. Но допълни, че в крайна сметка идеята на ЕС и европейските институции е да се намери начин, по който придвижването в коронакризата да стане по-евтино, по-лесно и  по-безопасно.

„Колкото и да ги критикуваме, засега нищо по-добро не е измислено”, смята евродепутатът, който оглавява българската група в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент.

Според него резервите и недоверието към сертификатите в България се пораждат от липсата на обществен дебат по темата. Витанов нападна премиера Бойко Борисов:

„Виждате какво прави министър-председателят в оставка – болнични, отпуск, отива на Европейски съвет, темата се дискутира, но ние не знаем позицията на нашето правителство. За съжаление, много често виждаме еднолични решения и работим по системата „проба-грешка“.

В България скептицизмът към ваксинацията е най-голям в целия Европейски съюз, посочи Витанов. Една от причините е липсата на общонационална информационна кампания, каквато има във всяка страна членка.

В действителност страната ни отстъпва по този показател на Кипър. Това става ясно от данни от огласено днес проучване на Европейската комисия. Едва 19 на сто от българите заявяват, че биха се ваксинирали срещу коронавирус при първа възможност. По-нисък резултат се наблюдава само в Кипър - 16 на сто. Средно в ЕС желание за ваксина възможно най-скоро изразяват 45 на сто от участниците в допитването.

Още 20 на сто посочват, че биха се ваксинирали до края на годината. За 21 на сто това може да се очаква по-нататък, а два процента не знаят дали искат ваксина, показват данните. Най-много са заявилите желание да бъдат имунизирани в Ирландия (74%), Дания (73%) и Швеция (71%).

Петър Витанов изрази опасения, че провалът в управлението на предизвиканата от COVID-19 криза ще засегне тежко туристическия бранш и тази година. В България туризмът намаля от 13,5% на 10% от БВП, а миналата година отбеляза 90% спад по отношение на броя на чуждестранните туристи, почиващи в страната.

„Не съм оптимист. Ние вече изпуснахме и този летен сезон. Дори да въведем зеления сертификат и хората да влизат по-лесно на територията на България, кои ще са тези европейски граждани, които ще искат да дойдат в страна с висока заболеваемост, на едно от първите нива по смъртност в Европа?“, попита той.

Представителите на страните членки в eHealth Network - електронната здравна мрежа на ЕС, постигнаха вчера съгласие по насоките за основните технически спецификации, които ще доведат до задействането на удостоверенията. Става въпрос за структурата на данните и кодиращите механизми, включително QR кода. Това ще гарантира, че сертификатите - на хартия или в електронен вариант, ще могат да се разчитат и проверяват в ЕС.

Портал на ЕС ще позволи споделянето на ключове за електронния подпис, за да може да се провери неговата автентичност. През портала няма да минават лични данни на притежателя на документа, тъй като те няма да бъдат необходими за проверката.