От първи май чуждестранните туристи, които искат да посетят България и са ваксинирани, ще могат да го направят без на практика пред тях да има каквито и да било пречки. Единственото, което трябва да покажат, е своя ваксинационен сертификат. Това заяви днес пред Нова тв министърката на туризма в оставка Марияна Николова. 

Все пак - остава и възможността за влизане в страната с представен документ за отрицателен PCR или антигенен тест или медицински документ, който удостоверява преболедуване от COVID-19. Вариантът с PCR теста не се харесва на туроператорите, защото оскъпява почивката на клиентите им, но към момента това е едно от възможните решения. 

Всички фирми, които могат да правят антигенни тестове и да издават удостоверения за тях, ще бъдат качени съвсем скоро на сайта на Министерството на здравеопазването, обеща Николова. 

И една екзотична идея - обсъжда се вариант, при който на влизане в страната по сухопътните граници да се създадат два отделни коридора - един за ваксинирани и един за такива с тестове. Идеята е ваксинираните да минават по-бързо. 

Водят се разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта и по повод на такъв тип коридори. Уточняваме това в момента с румънците. Ще има възможност тези, които са ваксинирани, да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане – по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно. Това може да стане на сухопътните граници, за летищата е ясно – там има и гранична проверка, която изисква проверка на документи“, посочи Николова.

Министърката обяви, че очаква „огромен брой туристи“, затова дори обмисляла и да поиска допълнителни гранични пунктове, които да улесняват потока.