Бързи антигенни тестове на 16 производители ще се признават в България. Това каза във вторник по бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове“, добави той.

Отрицателен резултат от PCR или антигенен тест ще е едно от условията за влизането в страната след началото на туристическия сезон. 

Другите две ще бъдат сертификат за завършена ваксинация или документ за положителен тест за коронавирус с давност най-много 6 месеца, като са минали поне 14 дни от изследването.

С тези изисквания и със служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още той.

„Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа, по-скоро да се направи в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например. Изпратил съм такова писмо до министъра на труда и социалната политика“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Той даде за пример поредния епидемичен взрив в дом за възрастни хора в Бургас със 7 или 8 заразени.

„В повечето случаи установяваме, че вносителят е някой от персонала. Когато тези хора не са имунизирани, създават риск за околните“, обясни още Кунчев.

„Не е честно спрямо възрастните хора там, да не им осигурим здравословна среда“, добави той.

На въпроса защо започна с разхлабването на мерките - публика по стадионите, предстоящо отваряне на нощните заведения Кунчев, отговори:

„Приемете го като експеримент доколко е готово обществото за подобни мерки. Защото натискът... нямате представа какво се случва в моята електронна поща...“

Той добави, че у нас средната заболеваемост е 350 на 100 хиляди души и върви надолу.

За индийския вариант на коронавируса Кунчев смята, че засега е малка вероятността да бъде открит в България.

„Наясно сме, че едва ли някакви ограничения в пътуванията ще спрат новия вариант“, добави той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и въпроса за ваксината на „Янсен“ и защо тя се пуска за употреба без ограничения, след като при „АстраЗенека“ има посочени изключения при жени под 60 г. с риск от тромбози.

„Много сложен въпрос“, призна Кунчев.

Той обясни, че случаите при ваксината на „АстраЗенека“ са били между 3 и 4 на милион, при „Янсен“ са 1 на милион, а това е честотата на подобни случаи при общата популация - риск от тромбоза независимо дали някой е имунизиран, или не.

„Първо се случи с „АстраЗенека“ и там беше фокусирано вниманието“, добави главният държавен здравен инспектор.