В момента, в който света свикна с идеята за deepfake видеа на хора, учени от Вашингтонския университет представиха технология за генериране на манипулирани сателитни кадри, разказва Engadget.

Т.нар. deepfake видеа могат да симулират точно лицето на един човек при достатъчно кадри за анализ от изкуствен интелект. Технологията първо бе ползвана от учени, но после изтече в мрежата и стана достъпна за всички. В момента се ползва основно за забавни клипчета, но има случаи и безграничен потенциал за дезинформация.

Учените са вкарали характеристики на сателитни снимки в базови карти. С лекота са сложили огромни сгради от Пекин по улиците на Такома (местен град). 

В добавка, сателитните снимки по принцип не са с много високо качество, и това прикрива всякакви несъвършенства на технологията.

Тяхната цел е да могат да симулират вида на дадени локации в миналото, да изучават разширяването на градските зони и да правят предвиждания за развитието им в бъдеще.

Но те също могат да се ползват за разпространяване на дезинформация от враждебни страни. С тях може да се индикират военни цели там, където няма такива, или да се премахват от там, където ги има. Потенциалът за фалшиви новини, които се продават много по-лесно, е още по-голям.