Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В момента, в който света свикна с идеята за deepfake видеа на хора, учени от Вашингтонския университет представиха технология за генериране на манипулирани сателитни кадри, разказва Engadget.

Т.нар. deepfake видеа могат да симулират точно лицето на един човек при достатъчно кадри за анализ от изкуствен интелект. Технологията първо бе ползвана от учени, но после изтече в мрежата и стана достъпна за всички. В момента се ползва основно за забавни клипчета, но има случаи и безграничен потенциал за дезинформация.

Учените са вкарали характеристики на сателитни снимки в базови карти. С лекота са сложили огромни сгради от Пекин по улиците на Такома (местен град). 

В добавка, сателитните снимки по принцип не са с много високо качество, и това прикрива всякакви несъвършенства на технологията.

Тяхната цел е да могат да симулират вида на дадени локации в миналото, да изучават разширяването на градските зони и да правят предвиждания за развитието им в бъдеще.

Но те също могат да се ползват за разпространяване на дезинформация от враждебни страни. С тях може да се индикират военни цели там, където няма такива, или да се премахват от там, където ги има. Потенциалът за фалшиви новини, които се продават много по-лесно, е още по-голям.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.