Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Защо България е на 112-о място по медийна свобода - по този въпрос вечно има спорове, че не е реалистично да сме в една група с африкански държави, в които стрелят по журналисти на улицата. 

Всъщност има ли значение дали сме на 112-о или 99-о място? И в двата случая такова място говори, че ситуацията с медиите в България е зле. А когато няма медии, няма реална политика, няма демокрация, няма нормална държава. Тоест това място не е зле за журналистите, зле е за всички.

Всъщност класацията е за медийна свобода, тоест за средата, в която се правят новини, и оценка възможно ли е въобще да се правят новини в нея. Това е класация за цялото общество, тя не оценява журналистите. Много важно, ако журналистите имат важни информации и познават целия контекст на събитията, ако няма къде да го публикуват. 

Факт е, че има точно едно радио, три сайта и един вестник, които днес правят реални новини в България, и трите са с незначителна аудитория като процент от населението. Моите уважения към БНР, където колегите, макар и в бюджетната хватка на властта, винаги се бунтуват, винаги успяват и в повечето случаи правят тази журналистика, която са се учили да правят, а не си измислят. 

В България може и да не стрелят по журналистите на улицата, но журналистиката бива убивана ежедневно.

В България държавата произвежда фейкнюз, финансира фалшиви новини и поддържа десетки сайтове, телевизии и отделни свои рупори, предрешени като журналисти и пиари, за да бълват още фалшиви новини. Хората в България де факто нямат достъп до информация. Мнението им за политиката, за света, за ставащото в България се оформя от лъжи. 

Пресни примери от последните дни колкото щеш. Сайтът „Гласове“ пуска фейк, че депутатите са си увеличили заплатите на 10 000 лева по инциатива на ДБ.  Всъщност от ДБ въведоха горен праг за каквито и да е увеличения, тъй като се оказва - досега депутатите са можели да вземат, колкото успеят да си изкарат, без никаква горна граница.

Или партията на Слави се била отметнала от мажоритарния вот. Всъщност правната комисия в парламента обяснява много напоително защо предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот е абсолютно нефелно юридически, нарушава елементарната логика, конституцията и още куп закони и няма как да се осъществи, нужна е много повече работа по този въпрос. Второто обаче липсваше по телевизиите. 

Или трети фейк – Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ искал да е премиер, макар че той не е казвал такова нещо. Изобщо срещу него има много солидна атака, откакто разбърка картите на старите партии. 

И трите нови партии в парламента са подложени на страхотна атака от всички обслужващи сайтове, вестници и телевизии и се бълват такива количества лъжи срещу тях, че просто няма как да наваксат с опроверженията. Същото се случва с всеки, който се опита да каже истината. Примери имаме безкрай.

Ето това е медийната среда в България, това определя живота на хората в България, по този начин ги манипулират да вземат решенията си и да избират все едно и също, което доказано ги държи на дъното на всякакви класации освен в тази за смъртност. Там сме отличници. Та затова 112-о място си е на място, 99-о също би било, 135-о също...

Номерът е без значение, все е дъно.

Коментари

За диктатурата

Ивайло Цветков го каза много точно. Това е диктурата на първото ниво - диктат, според който, като нация, нямаме вариант да минем на по-горно ниво. И това се гарантира от Борисов.

....

В ерата на социалните мрежи, блоговете и влоговете да се драматизират така театрално нещата си е предозиране отвсякъде. Абсолютно същото може да се каже за САЩ и явлението "Тръмп" там. Тогава? Всички вкупом да се преместим в свободните медийно скандинавски държави? Голям рев, голямо нещо. Всеки има достатъчно мозък в главата да решава как и откъде да се информира, а не да му дава насоки за това г-жа Тодорова или който и да е.

....

Апропо, аз само на прима виста се сещам за много повече БГ сайтове, които са от семейството на "Америка за България" + "Свободна Европа" (които явно се визират). Тоест и г-жа Тодорова бълва лъжи и никак не си поплюва.

....

Пропуснах и в. "Сега". Абе, доста се оказаха свободните и независими медии, стига да има кой и защо да ги чете.
M M's picture
M M

112

Странни неща прочетох около 112 тези дни. Някой казал 112 и що народ припява, да, да 112. А защо 112, питаха и парижани и те като авторката ми звучаха неубедително. Моя кратък отговор за 112 е, че Борисов беше на власт, а на репортерите това не им харесваше. Поинтересувайте се кои са безграничните репортери в България. Относно примерите в тази статия: онзи, който си е наврял главата в тоалетната чиния трябва да се сърди само на себе си за това, което ще намери там. Интересен ми е и случаят със Северна Македония, в която от 75+ години е държавна политика забраната на разпространението на българска литература и български новинарски телевизионни канали. Наскоро имаше пореден случай на границата с недопуснат бус с "Български Народни Песни" на братя Миладинови. Индокринирането е на равнище между Китай и Северна Корея. До такава степен е страха от свободата на словото по определени теми в тази страна. При такова фрапиращо мащабно посегателство над свободата на словото в Северна Македония и то за толкова дълъг период от време, тя била с 20+ места пред България.

....

Така е, колега. Напълно прав сте. А какво да кажем за явлението "Борис Джонсън и "Брекзит", или "Орбан", или "Бабиш"? Тези държави по-свободни ли са медийно? А къде остават сайтът за разследваща журналистика "Бивол" (който се издържа изцяло от дарения) или телевизията, където последно работеше Милен Цветков и понастоящем работят Миролюба Бенатова и Генка Шикерова? Тоест, освен горните, имаме поне Dnevnik.bg, Capital.bg, Mediapool.bg, Offnews.bg, "Свободна Европа", "Сега", "Площад Славейков", със сигурност има и други. Такова дъно на дъната сме значи, че нямам думи. То верно свободни медии не останали (+ блогове, влогове, социални мрежи). А какво ще каже г-жа Тодорова за скоростното разкритие на биячите на Слави Ангелов и изправянето им пред правосъдието? С интерес очаквам да дойде на власт реформаторското правителство на ДБ, ИТН, ИМВ и тогава определено ще дръпнем в класацията, щото вече не управлява тиранинът Борисов, а нашите, правилните хора. Тогава вече ще настъпи пълният медиен рай в България. Въпреки че всички медии следват определена редакционна политика и са повече или по-малко пристрастни, но не и напълно обективни.

....

Този мит за медийната несвобода в дъното на дъната, наречено България, е същото като мита за бедния българин - а в същото време строителните предприемачи не смогват на търсенето, където едно жилище е около 60-100 000 евро, отделно куриерите, които понякога се задъхват от свръхинтензивната онлайн търговия. Само един показателен пример - полицай-куриер на дрога изкарва по 1000 лв. на курс в Студентски град, тоест явно има достатъчно много заможни клиенти там, за да е оправдан такъв бизнес. А колко други има като него... Така че по-полека с пропагандата и оплакванията, г-жо Тодорова. Основният ни проблем е черногледството и хуленето на сънародниците и държавата ни - с такъв манталитет надали някога ще отлепим от дъната на класациите.

....

И още нещо - Малта, Словакия и Гърция, където убиват журналисти, на кои места са в класацията? Иначе ние сме били дъното на дъната в Европа. Дали?

....

Сред свободните медии пропуснах нашите домакини от КлубЗет. Ами e-vestnik.bg на Иван Бакалов? А телевизиите "Bulgaria On Air", "7/8", "БСТВ" свободни и независими ли са? А вестник "Прас Прес"? А колко критични книги срещу Борисов бяха издадени до момента (една съвсем наскоро)? И въпреки това сме дъното на дъната в Европа по свобода на словото? Някой да е спирал/саботирал онлайн излъчванията на "Демократична България"?

....

Г-н Стефанов, в материала по-горе не става дума за коментари на читатели, а за журналистическата свобода. Всеки сайт определя дали ще позволи коментари и как ще ги модерира. Някои сайтове нямат такива, без да са корпоративни - примерно "Екатимерини", "Площад Славейков" или e-vestnik.bg (но могат да бъдат коментирани във "Фейсбук"). Разбрах, че и Пик.бг са спрели коментарите. Колкото до "Сега" - те са си в пълното право за това, аргументите им са напълно логични. В "Дневник" има уж свобода за коментари, но модерацията е жестока. Най-либерални ми изглеждат засега "КлубЗет", за което им благодаря.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.