Руската полиция е арестувала най-малко 1784 души по време на митинги в подкрепа на затворения опозиционер Алексей Навални в над 100 града на страната. Това съобщи в четвъртък специализираната неправителствена организация OVD-Info, цитирана от белгийската информационна агенция Белга.

По-рано се чуваха различни числа.

Предния ден хиляди демонстранти се събраха вечерта по призив на Навални, който е в гладна стачка в поправителна колония повече от три седмици. Влошеното му здравословно състояние силно тревожи неговите привърженици. Мобилизацията обаче беше по-малка, отколкото през дните на протести след ареста му в началото на годината, отбелязва агенцията.

Според OVD-Info основната част от арестите - 805 души - са извършени в Санкт Петербург, втория по големина град в Русия, където са регистрирани няколко случая на полицейско насилие. Според този източник най-малко 84 демонстранти са прекарали нощта в ареста там.

В Москва демонстрантите, събрани в различни шествия, успяха да дефилират близо до Кремъл, а след това и до централата на службите за сигурност (ФСБ), без намесата на силите за борба с безредици. Там са арестувани поне 30 души, съобщава OVD-Info.

Според организацията са извършени арести и в 95 други града в Русия, главно в Уфа (119), Казан (68) и Барнаул (58).

На митингите през януари полицията задържа близо 11 000 души и съдилищата издадоха поне седем тежки присъди по обвинение за „насилие“ срещу органи на реда.