Двама от най-приближените съюзници на руския опозиционер Алексей Навални бяха арестувани в деня на планираните масови протести заради изтезанията, на които Кремъл подлага най-влиятелния си критик.

Това са говорителката на Навални - Кира Ярмиш и едно от лицата на Navalny Live в Youtube - Любов Собол. 

Адвокатът на Собол заяви, че тя е откарана в полицейското управление в района Донской на Москва и е държана в микробус.

Лидери на протестите през последните седмици призоваваха Русия да се вдигне и да настоява да се осигури на Навални, който бере душа след триседмична гладна стачка, необходимата медицинска помощ.

Правителството възприема планираните демонстрации днес в 106 руски града за незаконни. На предишни протести хиляди от поддръжниците на Навални са били арестувани.

Днес полицията задържа поне 10 опозиционни активисти от поне седем руски региона. 

"Както обикновено те си мислят, че ако изолират "лидерите", няма да има протести", заяви Леонид Волков, близък съюзник на Навални. "Разбира се, това е погрешно".

Шарл Мишел иска свобода за Навални

„Арестът на привържениците на Алексей Навални преди планираните за днес протести в Русия е достоен за съжаление. Властите трябва да уважават правото на събиране. Призовавам на Алексей Навални на бъде осигурена необходимата и качествена медицинска помощ и той да бъде освободен от затвора“, написа в туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Речта на Путин

Арестите станаха в деня, в който президентът Владимир Путин произнесе традиционното си обръщение към Федералното събрание. В него той отдели малко внимание на външнахта политика, а наблегна на ситуацията вътре в страната. И предложи проекти, които да вдигнат икономиката и да се борят срещу тежките нови санкции, понижената цена на петрола и пандемията.

Путин не пропусна да нападне Запада за това, че игнорирал според него опита за убийство на беларуския му съюзник Александър Лукашенко. Последва предупреждения към "колективния Запад", че ако възприеме арогантен тон, Русия ще намери начин да отговори.