В дългоочакваната си реч руският президент Владимир Путин маркира основния национален приоритет: "спасяването на руския народ". Той похвали всички здравни служители и доброволци и обеща помощи за най-уязвимите групи в страната - бременни жени, пенсионери и други.

Точно в същия час започнаха националните протести в 106 града в страната в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, който е затворен в наказателна колония и се намира в затворнически диспансер.

По-рано през деня стана ясно, че поне 10 от главните организатори на протестите са били задържани. Сред тях са говорителката на Навални Кира Ярмиш и едно от лицата на Youtube канала Navalny Live - Любов Собол.

Посланието е вече 27-о в най-новата история на Русия и 17-о за Путин. Словото му се излъчва от телевизиите "Росия-1", "Росия-24" и "Първи канал".
Кремъл по традиция не съобщава предварително съдържанието на годишните президентски послания, но прессекретарят на Путин Дмитрий Песков посочи по-рано, че тази година обръщението към парламента "по един или друг начин ще бъде постковидно", може да стане дума за излизане от кризата и за системни мерки за подкрепа.

Още в самото начало на речта държавният глава намекна, че няма да отдели особено внимание на конфликта в Украйна.

"Днешното послание ще бъде посветено основно на нашите вътрешни въпроси", сподели той. "Естествено ще трябва да кажа няколко думи за външните работи, буквално няколко думи за въпросите на сигурността", посочи Путин.

Покрай изброяването на десетките икономически помощи, които правителството подготвя за най-уязвимите групи в страната, президентът увери, че "семейството, приятелството, взаимопомощта и сплотеността са излезли на преден план в Русия" и подчерта, че "страната винаги ще защитава тези ценности".

После лидерът на Русия поясни, че речта му "ще бъде концентрирана върху здравеопазването, социалните политики и икономиката". Президентът обърна внимание на едно от най-големите предизвикателства пред държавата - демографската криза.

"Спасяването на руския народ - това е нашият висш национален приоритет. Нашата стратегия е да постигнем устойчив прираст на населението. Да достигнем 78 години продължителност на живота до 2030 г."

Международните отношения

Путин отдели няколко минути, за да коментира външните въпроси пред страната.

"Целта на Русия е да има мир и сигурност. Русия има своите интереси, които ще отстоява в рамките на международното право, както правят и други държави. А ако спрат да го разбират, ако възприемат арогантен тон, ще намерим начин да отговорим". 

Държавният глава осъди "колективният Запад", че е игнорирал предполагаемия опит за убийство на Александър Лукашенко. Той добави, че срещу Беларус се планира организирана кибератака и увери, че предложенията на Русия да се приеме решение за кибернападенията са били игнорирани от Запада.

Путин отбеляза, че nа някои страни "отправянето на нападки към Русия за щяло и нещяло се превърна в нещо като спорт".

"В общи линии се държим сдържано и скромно, като често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости", обяви той. "Искаме да имаме добри отношения с всички страни", добави той. 

Той предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия на Русия".

"Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви той.