Осъденият опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в Поправителна колония №2 във Владимирска област, ще бъде преместен от колонията в регионалната болница за осъдени, съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), цитирана от руския бизнес портал РБК.

„В момента здравето на Навални се оценява като задоволително; той се преглежда от общопрактикуващ лекар всеки ден. Със съгласието на пациента му беше предписана витаминна терапия“, са казали от ФСИН за РБК.

Болницата, в която е изпратен Навални, се намира на територията на Поправителна колония №3 (ИК-3) във Владимирска област.

ИК-3 е наказателната колония със строг режим и се намира недалеч от центъра на Владимир и на 80 км от досегашното му местопребиваване - ИК-2. 

Скоро след като Навални беше отведен в ИК-2, за да изтърпи присъдата си, защитата му обяви, че той има здравословни проблеми, припомня РБК. Адвокатката му му Олга Михайлова заяви, че опозиционерът развива гръбначно заболяване. По-късно опозиционерът написа в Инстаграм, че той е „загубил чувствителност“ в крака си.

„Имам право да поканя лекар и да получа лекарства. Глупаво не ми позволяват нито едното, нито другото. Болките в гърба се преместиха в крака. Части от десния и сега на левия ми крак загубиха чувствителност. Шега, шега, но това вече е досадно “, написа Навални на 31 март.

Опозиционерът заяви, че администрацията на колонията не позволява на лекари да го посещават и да му дадат адекватна медицинска помощ. Той обяви гладна стачка, която продължава почти три седмици.

На 16 април Навални съобщи, че в колонията го заплашват с насилствено хранене. Той също се оплака, че през нощта надзирател го буди и снима всеки час, за да документира, че не е избягал. В досието си е освидетелстван като "склонен към бягство".

ФСИН, в отговор на твърденията на Навални и на адвокатите му, заяви, че състоянието на опозиционера е задоволително, оказва му се цялата необходима медицинска помощ "в съответствие с настоящите му медицински показания", припомни РБК.

Съратник на Навални напусна Русия

Съратникът Навални и бивш заместник-министър на енергетиката Владимир Милов, напусна Русия, предаде още РБК.

Милов е съобщил това в ефира на „Навални на живо ” в разговор с ръководителя на мрежата от регионални централи на Фонда за борба с корупцията Леонид Волков.

Милов каза, че по време на януарските протести срещу Путин на входа пред дома му е имало много служители на реда.

„Те не влязоха в апартамента тогава, но разбрах, че в близко бъдеще това определено ще се случи и определено няма да мога да изляза в ефир“, каза Милов.

Той посочи, че е заминал в чужбина, защото го е страх от арест и защото трябва да върши обществена работа, включително международна.