Сряда, 21 април, се очертава като Ден Х и в Русия. На тази дата е насрочена годишната реч на президента Владимир Путин пред Федералното събрание. В същия ден привържениците на главния критик на Путин Алексей Навални планират протести с искане за неговото освобождаване от наказателната колония, където той е затворен за две години и седем месеца. Наблюдателите очакват ожесточени сблъсъци между демонстрантите и силите на реда.

Очаква се Путин да представи национална програма за възстановяване и да се опита да демонстрира единство и стабилност на страната. Протестите са замислени като моментален отговор, опровергаващ словото на Путин, пише "Уолстрийт джърнъл", цитирайки политолога Андрей Колесников от центъра "Карнеги" в Москва. Според вестника демонстрациите ще бъдат тест за протестното движение в Русия, защото ще се натъкнат на твърда реакция на органите за сигурност.

Навални се очаква да бъде тема на видеоконференция на външните министри на ЕС днес. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън предупреди вчера, че за Русия ще има последици, ако Навални, който е болен и в гладна стачка, умре в затвора. Руските власти са "отговорни за неговото здраве", каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Гардиън" коментира тази сутрин, че няма признаци Путин да е готов да отстъпи пред исканията на Байдън и на другите западни лидери. Напротив, руският посланик в Обединеното кралство Андрей Келин заяви в интервю за Би Би Си, че опозиционерът просто се старае "да привлече внимание към себе си".

"Няма никакво съмнение, че животът му е в опасност", казва обаче пред в. "Ди Цайт" германският кардиолог Щефан Балдус, като се позовава на резултатите от изследванията на Навални, представени от неговите лекари. 

Междувременно снощи френският президент Еманюел Макрон определи като "неприемливо" струпването на руски войски по украинската граница и призова за твърд подход към Москва, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Ситуацията днес и нивото на напрежението по границата е напълно контрапродуктивно и неприемливо", заяви Макрон в интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Той каза, че е важно да има диалог с Русия, но подчерта, че трябва да се очертаят "ясни червени линии", включващи възможни санкции, по отношение на Москва във връзка с Украйна.

"Никога няма да приемем нови военни операции на украинска земя", каза Макрон.

Според него е необходимо да се ускорят дипломатическите усилия за успокояване на напрежението, но в разговорите с Русия трябва да се действа "ясно и твърдо".

"Мисля, че санкциите не са достатъчни сами по себе си, но те са част от пакета", заяви той.