Затвореният критик на Кремъл Алексей Навални рискува да получи сърдечен арест „всеки момент“ и да почине, тъй като здравето му бързо се влошава, предупредиха лекари, призовавайки за незабавен достъп до най-известния руски затворник, предаде АФП.

Навални излежава от февруари присъда от 2,5 години затвор в колония в град Покров на около 100 километра (60 мили) източно от Москва по стари обвинения за присвояване. На 31 март той обяви гладна стачка.

Личният лекар на Навални Анастасия Василиева и още трима лекари, включително кардиолог, поискаха от служителите на затвора да им предоставят незабавен достъп.

Писмото им до ръководителя на федералната затворническа служба на Русия бе публикувано в туитър акаунта на Василева в събота. В изявление ѝ се казва, че калият на опозиционера е достигнал „критични нива“, обикновено изискващи незабавно лечение.

Василиева, както и други медици, грижещи се за 44-годишния критик на Кремъл, нямат право да го посещават в руската наказателна колония, където е затворен.

Навални получава всички медицински грижи, от които се нуждае, категорични са руските власти.

Вашингтон плаши Москва "с последствия"

Случващото се с Навални е напълно несправедлива, смята американският президент Джо Байдън.

"Това е напълно несправедливо, напълно несправедливо", отговори Байдън на въпрос на журналист за ситуацията, в която се намира водещият противник на Кремъл, информира АФП.


Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан коментира по-късно, че Вашингтон е заплашил Москва с "последствия", ако критикът на Кремъл Навални умре в затвора, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Уведомихме руското правителство, че случващото се с Навални в техен затвор е тяхна отговорност и международната общност ще им държи сметка", каза Съливан по Си Ен Ен. Той добави, че Вашингтон обсъжда различни евентуални наказателни мерки, но отказа да ги назовава.

На въпрос защо президентът Джо Байдън не коментира обезпокоителните съобщения за влошеното здраве на руския опозиционер, Съливан каза, че Белият дом разговаря с Москва "частно и по дипломатически канали". Той отбеляза, че наскоро САЩ и ЕС са наложили санкции заради преследването в Русия на политическия противник на президента Владимир Путин.

Франция е "крайно разтревожена"

Франция е "крайно разтревожена" от здравословното състояние на Навални.

Това заяви в неделя френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан и спомена за "голямата отговорност", която носи президентът Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Положението на Навални е крайно тревожно", заяви ръководителят на френската дипломация по телевизия "Франс 3". "Иска ми се да бъдат взети мерки, които да гарантират физическата цялост на Навални, а и неговото освобождаване", добави той. "Голяма отговорност тук носи президентът Путин", каза Льо Дриан.

"Констатирам, че в Русия наистина има авторитарен уклон", допълни Льо Дриан. "Случаят е възможно "най-характерният, най-символичният, най-поразителният за умовете", каза още той.

Русия носи отговорност за здравето на Навални и трябва да поеме грижата за него, подчерта френският министър и отново потвърди, че ЕС внимателно следи случая. "Вече сме взели мерки - отбеляза той. - Пакетът от санкции вече е показателен, но може да има и други." 

В изявление за вестник "Билд" външният министър на Германия Хайко Маас казва, че ситуацията около критика на Кремъл ще бъде обсъдена утре на заседанието на първите дипломати на страните от ЕС.

Около 457 хиляди души са се записали на уебсайта на Навални за участие в предстоящите демонстрации в негова подкрепа. Първоначално екипът му бе заявил, че изчаква да се съберат половин милион подписа. Но предвид развитието на събитията е трябвало да се избърза с определянето на датата 21 април за общонационалната протестна акция, казаха организаторите.

Над 70 световноизвестни личности написаха отворено писмо до Путин

В защита на руския опозиционер се обявиха и над 70 световноизвестни писатели, актьори, учени, музиканти от цял свят. Те изпратиха отворено писмо до руския президент Владимир Путин с искане Навални да получи медицинска помощ, предаде ДПА, информира от БТА.

"Като руски гражданин, той има законно право да бъде прегледан и лекуван от избран от него лекар", се казва в отвореното писмо, публикувано вчера в няколко европейски медии, включително сп. "Икономист".

Сред подписалите писмото са авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг, носителките на нобелови награди за литература Херта Мюлер, Луиз Глюк и Светлана Алексиевич, музикантът от АББА Бьорн Улвеус, актьорите Бенедикт Къмбърбач и Кристин Скот Томас, както и историците Нийл Фъргюсън и Саймън Шама.