Руският опозиционер Алексей Навални е с влошено здраве. В наказателната колония, където е затворен, не му позволяват да се лекува и го подлагат на ежедневен тормоз, съобщават днес адвокатите му и руски медии. 

Адвокатите Олга Михайлова и Вадим Кобзев се са срещнали с Навалнви в Изправителната колония-2 край Покров, Владимирска област, на 85 км източно от Москва, съобщава телевизия "Дождь".

Според Михайлова здравословните проблеми на политика са започнали преди четири седмици. Сега го болят гърбът и десният крак. Той е бил прегледан от лекар в затвора, а вчера са го отвели в някаква „цивилна институция“. Не му казват диагнозата, съобщава телевизията.

Напускайки колонията, където са посетили политика, адвокатите са казали пред "Дождь", че Навални е бил в изключително неблагоприятно състояние от четири седмици, но по-рано е забранявал да се говори за това.

Пищялът му е изтръпнал, единият му крак е "недееспособен", предаде телевизията. Ден по-рано Навални е бил откаран в болница и му е направен ядреномагнитен резонанс, но диагноза не е поставена. Като лекарства получава само ибупрофен - хапчета и мехлем. В продължение на четири седмици адвокатите му са искали той да получава адекватни лекарства, но колонията е отказала.

Във фейсбук профила и на сайта на Навални днес четем съобщение, че той е подал две заявления чрез адвокатите си. 

В тях той настоява незабавно до него да бъде даден достъп на специалисти, които да му поставят диагноза и да му назначат подходящо лечение, както и да бъде прекратен тормозът над него с лишаване от сън.

Навални посочва, че без каквито и да са основания е поставен на отчет като склонен към бягство за срок от шест месеца. Това означава, че през цялата нощ лежи под включена камера и осем пъти през нощта го буди служител на колонията да го снима и да установи, че е на мястото си.