Предизвикалата вече "футболна война" Европейска Суперлига беше официално обявена миналата нощ от 12-те си създатели.

Това са английските "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм", испанските "Реал", "Атлетико" и "Барселона", италианските "Интер", "Милан" и "Ювентус".

В официалното изявление се казва, че те очакват още три тима (като основатели), а останалите пет ще бъдат излъчени от националните първенства - без подробности засега как ще става това.

Срещу проекта вече се обявиха ФИФА, УЕФА, местните федерации и лиги, държавници като Еманюел Макрон и Борис Джонсън... УЕФА заплаши, че участниците в "циничния проект" ще бъдат спрени от първенствата и турнирите на всички нива под нейната и на ФИФА администрация и се готви да води дела. От Нион призоваха всички да обединят усилия, за да спрат начинанието - запалянковци, политици, останалите отбори и лиги.

Ако се съди по реакцията в социалните мрежи, огромна част от феновете също са против Суперлигата, която практически обезсмисля Шампионската лига и променя из основи най-популярния спорт в Европа. На страниците на въпросните клубове някои заявяват, че няма да ги подкрепят повече, ще преустановят членства, сезонни карти и т.н.

Club statement.

Публикувахте от Chelsea Football Club в Неделя, 18 април 2021 г.

Почитатели и водещи анализатори - най-вече бивши футболисти (Гари Невил, Рио Фърдинанд - виж по-долу емоционалното му изказване пред ВТ Sport, Дани Мърфи и т.н. в Англия), използват думи като "алчност", "срам", "позор", "разочарование" и т.н. Дори Алекс Фъргюсън, който заема директорски пост в "Юнайтед", даде да се разбере, че не е щастлив от перспективата.

"Суперлигата ще се отдалечи от 70-годишната история на европейския клубен футбол, рече сър Алекс пред Ройтерс. - По моето време в "Юнайтед" ние играхме в четири финала на Шампионската лига и това бяха много специални вечери. Не съм сигурен, че "Манчестър Юнайтед" участва в това, най-малкото не съм участвал в процеса по вземането на решение."

В официалното съобщение на 12-те се посочва че надпреварата ще стартира през август (не пише година), като мачовете ще се играят през делнични дни. 20-те отбора ще бъдат разделени в две групи по 10. След двубоите всеки срещу всеки на разменено гостуване, първите три отиват на осминафинали, а останалите две места в елиминациите ще си оспорват заелите четвъртите и петите места.

Нататък надпреварата ще продължи с плейофи - като евротурнирите напролет. А през месец май ще има финал.

Отцепниците обещават, че ще осигурят 10 милиарда евро "солидарно плащане" към клубовете и лигите в Европа - на принципа на УЕФА, но стойността по това перо от евротурнирите сега е значително по-малка. По този начин те явно искат да "затапят" Европейската футболна асоциация, повела война срещу тях.

Отделно основателите ще си разделят 3,5 млрд., които казват, че ще вложат в инфраструктура и в борбата срещу COVID-19.

Президент на Суперлигата е босът на "Реал" Флорентино Перес, а негови заместници са Андреа Аниели от "Ювентус" и Джоел Глейзър от "Манчестър Юнайтед". Те публикуват изявления. Аниели е напуснал ръководното място в Асоциацията на европейските клубове, която също осъди проекта. И Юве е аут от организацията, в която членуват останалите.

Засега "Байерн" (Мюнхен) и "Борусия" (Дортмунд) стоят настрана от "заверата", най-малкото заради структурата си, която връзва ръцете на босовете да вземат такова решение, без да се допитат до феновете, притежаващи минимум 51 процента от клубовете. Някои информации обаче продължават да свързват "Байерн" с проекта.

Френските отбори, начело с "Пари Сен Жермен", също отказаха, а това бе адмирирано от Еманюел Макрон, който разпространи изявление. Позиция публикува и британското правителство.

"Не" на Суперлигата казват лигите и футболните федерации в страните на бунтарите. Най-меко се изрязява ФИФА, но все пак дава да се разбере, че не подкрепя проекта.

Днес заседава Изпълкомът на УЕФА, който трябва да обяви новия формат на Шампионската лига от 2024 г. Стана ясно, че Аниели и други босове от 12-те клуба, в петък до последно са водели преговори с УЕФА за формата на евротурнирите. Тогава те са уведомили централата, че иска да доведат замисъла докрай, тъй като не са удовлетворени от сегашния и новия вид на ШЛ.

За Суперлига се говори от години, "Шпигел" първи излезе с конкретни разкрития в края на 2018 г.