Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият формат на Шампионската лига, влизащ в сила от есента 2024 г., няма да бъде одобрен днес, съобщи УЕФА на сайта си. Изпълнителният комитет на централата заседава, но няма да се произнесе по този казус, а ще разисква други.

Решението за най-комерсиалния клубен турнир е отложено за заседание на 19 април и според водещи анализатори и медии промяната ще получи зелена светлина по вече тиражирания проект. Или почти.

УЕФА иска да угоди на големи клубове, обединени в завера за формиране на Суперлига, която практически ще обезсмисли не само Шампионската лига, а и конкуренцията в най-големите първенства. Тяхното желание е да прибират повече приходи.

Заради това от 2024 г. се премахва груповата фаза, а форматът (т.нар. Швейцарска система) предвижда една лига с 36 отбора (или 32, както е сега, но по-вероятно е броят да бъде увеличен). Два тима от тях ще получат „уайлд кард“, ако не са си осигурили участие от вътрешните първенства. Ще се гледа клубният им коефициент. Или казано с други думи: това ще са поставените най-високо в ранглистата на УЕФА.

Би Би Си изчислява, че ако сегашните класирания на местно ниво се приемат за крайни, един от тези щастливци ще е „Ливърпул“, който към момента е седми във Висшата лига.

За 36-те ще бъде теглен дирижиран жребий и всеки отбор ще има по 10 мача. След изиграването им първите осем директно се класират за елиминационна фаза, а заелите местата от 9-о до 24-то ще играят плейофи. Победителите ще дооформят осминафиналите, а загубилите ще продължат в Лига Европа - на принципа на сегашния формат.

10-те мача са значително повече от сегашните в груповата фаза - 6. Оттам и повече приходи. За да има интрига до края и да се намалят до минимум мачовете без интрига, двубоите в елиминациите ще се формират според класирането - 1-ви срещу 16-и, втори с 15-и и т. н., а не с жребий.

Промяната срещна неодобрение в много страни - от футболни федерации, лиги, отбори, функционери и т.н. Те критикуват това, че в не малка степен турнирът става затворен за най-силните на континента. Друг проблем е, че календарът ще е още по-наситен и това ще рефлектира върху вътрешните първенства.

Голяма е опозицията дори в страни като Англия и Германия. Анализатори подчертават, че ставащото този сезон с мачове през 3 дни за много отбори заради коронакризата в бъдеще ще стане практика и без нея. Което пък поставя на изпитание футболисти и треньори.

Според Би Би Си отложеното, макар и само с 20 дни, решение на УЕФА цели поне да „позаобли“ някои грапавини в проекта, което ще стане в преговори с федерации и лиги.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.