Световният клубен футбол е заплашен от сериозни катаклизми, ако се окажат верни информациите от днес, че 12 европейски гранда ще обявят до часове създаването на Суперлига.

ФИФА и УЕФА вече се обявиха срещу това намерение, подкрепени от лигите на Англия, Италия, Испания и т. н. Малко по-късно от Нион излезе поредна позиция - този път доста по-остра, а зад нея стоят Висшата лига, Ла Лига, Серия А и съответните федерации (виж долу).

Суперлигата практически ще обезсили Шампионската лига и доста ще промени местните първенства. Футболът ще е много различен.

Според все още неофициална информация в заверата на богатите са английските "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм", испанските "Реал", "Атлетико" и "Барселона", италианските "Интер", "Милан" и "Ювентус". Би Би Си потвърди, че британските представители са шест, след като по-рано днес посочи пет.

Обществената медия информира, позовавайки се на свои източници, че шефове на УЕФА са бесни за намерението, за което се говори вече от години, като плановете получиха тласък в последните седмици и месеци.

Любопитен е моментът, в който бунтарите се готвят да обявят отцепническия проект - утре, 19 април, е заседанието на Изпълкома на УЕФА, на което трябва да бъдат оповестени промени в евротурнирите, начело с нова Шампионска лига - без групова фаза. Те трябва да влязат в сила от 2024 г. 12-те обаче не са удовлетворени от тях - искат повече приходи и запазени места в турнира.

Още на 21 януари ФИФА излезе с позиция заедно с всичките си конфедерации, начело с УЕФА, и лигите на въпросните колоси. Там се казваше, че въпросните организации по никакъв начин не подкрепят Суперлига. Нещо повече - подвизаващите се в нея (тимове и играчи) ще бъдат лишени от участие в турнирите на ФИФА, УЕФА и т.н., независимо от нивото.

УЕФА добави, че ще вземе всички мерки срещу "циничния проект". Английската Висша лига реагира отделно, потвърждавайки позицията на базираните в Швейцария футболни централи. Днешната реакция не е по-различна.

Никой от въпросните клубове не коментира информацията пред Би Би Си и останалите световни медии. В петък босове на "Юнайтед", "Милан" и "Ювентус" са участвали в преговори с УЕФА за новата Шампионска лига.

Засега е ясно, че "Пари Сен Жермен" отказва да се присъедини. Също и германските клубове, най-малкото поради факта, че минимум 51 процента дял във всеки един от тях се притежава от феновете. А те са против, отделно собственикът на останалите 49 на сто не може сам да вземе такова решение.

Водещи анализатори и популярни звезди на футбола изразяват позиции срещу намерението на 12-те, базирано на желанието за повече пари. Според "Таймс" наградният фонд на турнира ще е 6 милиарда евро, осигурени от сочения за генерален спонсор JP Morgan.

Ясно е, че през следващата седмица в европейския футбол ще се случват интересни събития.

Широк фронт срещу Суперлигата

В момента изглежда, че всички са срещу 12-те - организациите, които администрират играта, федерациите, лигите, останалите клубове, феновете, спонсорите, политиците, страничните наблюдатели...

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи решението на ПСЖ и останалите френски клубове да останат встрани. Дори разпространи позиция по въпроса. В британското правителство изразиха загриженост.

В Серия А и Италианската футболна федерация е свикано спешно заседание.

Европейската асоциация на футболните запалянковци изрази позиция "против". Ако се съди по реакции в социалните мрежи почти никой не застава зад 12-те, като те понасят критики и откровени обиди дори от собствените привърженици. Често се споменава думата "алчност".

Нова реакция от УЕФА

УЕФА, която ще бъде силно ощетена от проект, който не е под нейното крило, реагира днес.

В изявлението, публикувано на официалния сайт и в комуникационните канали, се казва, че централата е наясно с намерението на "няколко клуба" да сформират "творение на затворена, така наречена Суперлига".

УЕФА, подкрепена от футболните авторитети в Англия, Испания и Италия, а също така останалите й членки и ФИФА, заявява, че всички те ще направят необходимото, за да спрат "циничния проект, базиран на егоистични интереси на няколко клуба във време, в което общността трябва да остане повече отвсякога обединена", се казва в текста.

Statement on a proposed European Super League. Read in full:

Публикувахте от UEFA в Неделя, 18 април 2021 г.

Ние ще разгледаме всички възможни мерки, на всички нива - спортни и юридически, с цел да спрем това. Футболът е базиран на отворена надпревара и спортни достойнства и няма как това да се промени, продължава УЕФА.

Както вече отбелязахме заедно с ФИФА и останалите конфедерации, клубовете участници в проекта, ще бъдат спрени от всички други местни, европейски и световни първенства и турнири на всички нива, а техните играчи няма да могат да представляват националните си отбори, потвърждава позицията от края на януари централата  в Нион.

"Благодарни сме на клубовете, отказали да участват, особено тези във Франция и Германия. Призоваваме всички обичащи футбола, фенове и политици, да се присъединят към нас в битката срещу този проект, ако той бъде анонсиран. Преследването на лични интереси от страна на някои продължава твърде дълго. Стига вече", завърша емоционално посланието.