11 топ клуба от Европа готвят истинска революция от 2021 г. - те ще напуснат собствените си първенства и Шампионската лига и ще играят в Суперлига, разкрива германското списание "Шпигел", позовавайки се на вече придобилите слава досиета "Футбол лийкс".

Двигатели на идеята са "Реал" (Мадрид), "Барселона", "Байерн" (Мюнхен), "Ювентус", "Милан", "Манчестър Юнайтед" и "Арсенал". Към тях се очаква да се присъединят "Манчестър Сити", "Челси", "Ливърпул" и "Пари Сен Жермен". Покани ще получат още пет клуба - "Атлетико" (Мадрид), "Борусия" (Дортмунд), "Интер" (Милано), "Рома" и "Олимпик" (Марсилия).

Така ще се формира лига от 16 от най-големите и популярни отбори на Стария континент, разкрива изданието.

Инициативата дошла от "Байерн" (Мюнхен), който от две години насам започнал да опипва почвата и да търси юридическата форма как да напусне Бундеслигата и Шампионската лига и да се включи в нов проект. Европейската Суперлига ще включва 11 "основатели" и 5 "гости". Първите ще имат статут, който ще им гарантира участие в шампионата за поне 20 години. Вторите може да варират.

"Байерн" (Мюнхен) моментално отхвърли информацията като невярна. Клубът заяви в съобщение, че не е наясно с формирането на Суперлига и не е водил преговори с други отбори. Не планира да напусне Бундеслигата, както и турнирите на УЕФА.

"Манчестър Юнайтед" отказа коментар, останалите намесени клубове също не са се произнесли пред световните агенции или с официални позиции.

Това не е първият случай, в който се говори за отделяне на колоси и формиране на Суперлига. Досега се смяташе, че по този начин "Юнайтед", "Реал", "Байерн" и т. н. извиват ръцете на УЕФА за повече пари от Шампионската лига и от тв права.

"Шпигел" твърди, че разполага и с друго разкритие, според което президентът на ФИФА Джани Инфантино е помогнал на "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен" да избегнат наказания и огромни глоби за нарушаване на правилото на финансов феърплей. Той е направил това в качеството си на генерален секретар на УЕФА.

Това станало чрез рекламни договори, в които сумите за спонсорство са многократно завишени спрямо реалните. Така клубовете доказват на хартия повече приходи, отколкото разходи и избягват гилотина. Според "Футбол лийкс" екип от експерти, начело с Инфантино, посъветвал двата клуба на тайни срещи как да процедират.

Това станало през 2014 г. "Манчестър Сити" е собственост на Шейх Мансур бин Зайед от "Абу Даби Юнайтед груп". "Пари Сен Жермен" се притежава от "Катар спортс инвестмънтс". Двата клуба бяха глобени от УЕФА, но със суми, които минават за символични, предвид отклоненията в счетоводните им документи.

И "Сити", и ПСЖ отхвърлиха твърденията в официални становища.

Какво представлява "Футбол лийкс"?

Това са досиета, които включват 70 милиона документа и се побират в 3,4 терабайта информация. В момента по тях работят 80 журналисти от 15 медии. Сред тях, освен "Шпигел", са "Сънди Таймс", агенция "Ройтерс", испанският "Ел Мундо" и т.н.

От "Футбол лийкс" тръгнаха разкритията, че големи футболисти и треньори са укривали данъци, в страните, в които играят. Сред тях е Кристиано Роналдо, който наскоро се споразумя с испанската прокуратура за извънсъдебна развръзка. Той получи условна присъда и се съгласи да плати 18,8 млн. евро към испанската хазна.

На "Футбол лийкс" и "Шпигел" се дължи и подновеното разследване срещу Роналдо за изнасилване в Лас Вегас.