Добрият тон за общуване в Народното събрание, който вчера поиска да зададе председателстващата Мика Зайкова, в ден втори от конституирането му се изпари. Цял ден в партиите в парламента са в режим на спаринг - всички срещу ГЕРБ, напрежението периодично ескалира, от всички страни на залата се чуваха скандирания “Мутри, вън!”, тропане по банките, министър напусна залата, а от все още управляващата партия подеха кампания - че са жертва на опит за потъпкване на свободата на депутатите да говорят от трибуната. Т.е. - на цензура.

Всичко започна с грешка на председателката на парламента Ива Митева за това може ли от "Демократична България" да поискат почивка. Според нея - не. Според правилника - да. И така депутатите сами се разпуснаха в кратък отдих. След това на президиума като председателстващ сяда една от заместничките - Татяна Дончева (“Изправи се! Мутри вън!”). 

Малко преди това след разгорещен дебат парламентът гласува решение, с което задължи премиера Бойко Борисов да се яви на 21 април, за да бъде изслушан по темата с Националния план за възстановяване и устойчивост.  Борисов трябваше да бъде изслушан днес, но вчера обяви, че излиза в отпуск. Не стана ясно какви точно мерки ще бъдат взети, за да бъде доведен пред депутатите. Но пък в залата се появи заместникът му в правителството Томислав Дончев, възползвайки се от текст в правилника, според който министър може да поиска сам думата в парламента - за да говори за същото - планът за възстановяване и устойчивост. 

Дончев обаче нямаше на практика за какво да бъде изслушван, защото точката с изслушването на Борисов бе отложена за следващата седмица преди това. От ГЕРБ неколкократно призоваха да му бъде дадена думата, но Татяна Дончева отказваше и отказваше той да вземе думата веднага. Предложи това да се случи, след като мине точката с изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев, който пък трябваше да говори за състоянието на бюджета.

Тогава от банките на управляващата партия започна бурно тропане и викове "Таня, вън!" и "Мутри, вън!" И насред хаоса вицепремиерът демонстративно напусна залата, махайки на депутатите за довиждане.

А тропанията и виковете от банката на ГЕРБ не спряха, докато Татяна Дончева многократно приканваше Ананиев да заеме място си на трибуната.

Стъписан финансовият министър също избра да напусне залата. Та и неговата точка се наложи да бъде отложена, но след като преди това заседанието бе прекъснато и бе свикан председателски съвет, който се проточи.

Междувременно обаче от ГЕРБ подеха кампания в социалните мрежи, като сред представители на партията се разпространява видео, запечатало разговор между председателката на парламента Митева и Татяна Дончева. Видеото е от по-рано през деня. Двете говорят на микрофоните, които обаче не са изключени, като Дончева споделя намерението си да внесе промяна в правилника за дейността на Народново събрание, според която т.нар. лично обяснение да може да се прави веднъж на заседание. На лично обяснение имат право всички депутати, споменати от преждеговорищите поименно. То обаче често се използва за политпропаганда, накъсва заседанието и проточва дебатите.

Самата Татяна Дончева смята да внесе официално поправката в правилника, за чийто ремонт бе създадена специална комисия.

"Ето ги истинските лица на боркините с мутрите! Вижте как се готвят да затворят устите на народните представитвли!!!" е гледната точка на ГЕРБ, в случая на пиара на партията Никола Николов, споделил видеото, надлежно оборудвано със субтитри.