Парламентът гласува решение, с което задължи премиера Бойко Борисов да се яви на 21 април, за да бъде изслушан от депутатите. Това трябваше да стане днес, но вчера той обяви, че излиза в отпуск. Не стана ясно какви точно мерки ще бъдат взети, за да бъде доведен Борисов пред депутатите.

Гласуването бе предшествано от разгорещен дебат.

"Страхливецът Борисов днес не дойде – за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде – за пореден път. Джипко Бибитков днес не дойде в парламента – за пореден път".

Това заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Днес се оказа, че Бистришкият тигър е един най-обикновен страхлив заек от Банкя", допълни Филип Станев от "Има такъв народ".

Инициаторът на предложението Мая Манолова, лидер на "Изправи се! Мутри вън!" пък заяви:

"Предлагам докладването на премиера Бойко Методиев Борисов да се включи като точка 1 от програмата. Защото е Народно събрание - актовете са задължителни за премиера. Предлагам Народното събрание да задължи премиера Борисов да се яви тук и да докладва! Има нов парламент и ново ръководство - гаврата с парламента ще спре и вие няма да опазите Борисов, той ще се яви тук!"

От ГЕРБ пък заявиха, че "от тази трибуна видяхме как умира българската демокрация".

"Министър-председателят е длъжен винаги да се яви в Народното събрание. когато бъде поискано това - независимо дали е в оставка, дали е болен, независимо дали планира воаяж в Барселона", коментира Атанас Славов от "Демократична България"

Той отбеляза и че в други държави има глоби за неуважение към парламента, които се налагат на министри, премиери и шефове на държавни ведомства, които блокират парламентарния контрол. У нас обаче няма - и на практика не е налице инструмент, с който Народното събрание да принуди Борисов да присъства. Не е ясно какви мерки може да предприеме законодателния орган, ако премиерът в оставка не се яви.