Австрийският здравен министър Рудолф Аншобер заяви, че се оттегля поради преумора. 60-годишният бивш учител беше назначен през януари 2020 г. и ръководеше здравните политики в страната по време на пандемията.

"В най-тежката здравна криза от десетилетия републиката се нуждае от здравен министър, който е на 100 % здрав", каза той пред репортери. "В момента това не съм аз."

Той каза, че 15-те му месеца на поста "са се усещали като 15 години". Канцлерът Себастиан Курц заяви, че министърът "се е пожертвал за страната ни".

Аншобер ще бъде заменен от Волфганг Мюкщайн - лекар и негов колега от Зелената партия.

Досегашният здравен министър обясни, че е страдал от редица здравословни проблеми, свързани с високото кръвно налягане, кръвообращението и кръвната захар.

"При пандемия никой не е освободен от грешки", каза той, защитавайки действията на правителството. "Вярвам, че въпреки грешките, в тази страна беше постигнато много."

Междувременно канцлерът Курц заяви, че решението на министъра да подаде оставка, показва въздействието на пандемията не само върху отделните хора, но и върху човек, който има власт, "който дежури ден и нощ и трябва да взема решения".

Руди Аншобер е един от най-популярните политици в Австрия, като стана известен с продължителните си търпеливи обяснения за пандемията. Но през последните месеци той все повече се разминаваше с Консервативната партия - големия партньор в коалиционното правителство на Австрия, коментира кореспондентката на Би Би Си във Виена Бетани Бел. Аншобер настояваше за по-строги мерки, докато консерваторите искаха бързо да се отвори страната.

Австрия стана една от първите страни в Западна Европа, която задължи носенето на маските. Понастоящем в столицата има наложен локдаун заради нарастването на заразените.

Аншобер не е първият европейски министър, който напуска поста си по време на пандемията поради изтощение. През март миналата година холандският министър на здравеопазването Бруно Бруинс подаде оставка, след като припадна по време на парламентарен дебат за коронавируса.