След оставката на австрийския канцлер Себастиан Курц парламентът във Виена ще обсъжда днес обвиненията в корупция срещу него, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Опозицията е внесла искане за вот на недоверие към федералното правителство, но поради липсата на мнозинство няма шанс за успех.

Първоначално дясната опозиционна Австрийска партия на свободата (АПС) бе поискала да се свика извънредно заседание на Националния съвет (долната парламентарна камара) с цел отстраняване на канцлера чрез вот на недоверие. Партията "Зелени", която управлява заедно с Австрийската народна партия (АНП) на Курц, заяви, че ако Курц не се оттегли, те ще подкрепят вота на недоверие. В събота обаче той подаде оставка, като препоръча досегашния външен министър Александър Шаленберг да заеме поста му, и вчера Шаленберг положи клетва като канцлер.

За днес АПС е поискала вот на недоверие към цялото правителство с аргумента, че "Зелените" продължават да подкрепят корумпираните си коалиционни партньори. А социалдемократите искат отстраняване на министъра на финансите Гернот Блюмел, който е приближен на 35-годишния Курц.

Себастиан Курц и хора от близкото му обкръжение са обвинени в опити да осигурят политическата му кариера и в партията, и в страната с помощта на манипулирани социологически анкети и благосклонни медийни публикации. Според австрийската прокуратура тази кампания е била финансирана с публични средства. Курц застана начело на АНП и федералното правителство през 2017 година.

Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц беше избран за лидер на групата на Австрийската народна партия в долната камара на парламента, предаде ДПА.

35-годишният политик беше избран с единодушие на тайно гласуване, съобщи АНП. Досегашният лидер на парламентарната група Аугуст Вьогингер беше избран единодушно за негов заместник.

"Ще работим заедно с всички сили за народа на Австрия", заявиха Курц и Вьогингер,

Очаква се Курц да положи клетва като депутат в четвъртък. Това означава, че дотогава той няма да присъства на парламентарните сесии днес и утре, отбелязва ДПА.