Австрия и Дания вече няма да разчитат само на Европейския съюз за доставките на ваксини срещу COVID-19 и ще си сътрудничат с Израел за производството на ваксини второ поколение, заяви днес австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от Асошиейтед прес.

Курц планира да посети Израел в четвъртък заедно с датската премиерка Мете Фредериксен и да разговарят с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по въпроси, свързани с разработването и производството на ваксини.

Европейският съюз е критикуван заради бавните темпове на ваксинационната си кампания, а Израел, от друга страна, вече ваксинира голяма част от своето население, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Курц заяви днес, че принципно е правилно да има общ европейски подход по въпроса за ваксините, но подчерта, че Европейската агенция по лекарствата одобрява препаратите твърде бавно.

"Трябва да сме готови за нови мутации на вируса и не можем да продължаваме да разчитаме само на ЕС за производството на ваксини второ поколение", изтъкна австрийският канцлер пред националната информационна агенция АПА.

Досега Австрия е ваксинирала около 5,5 процента от населението си.