Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Само два месеца след оставката си от канцлерския пост Себастиан Курц съобщи вчера, че на 35-годишна възраст се оттегля от политическия живот - падение, също тъй зрелищно като възхода му, което впоследствие рикошира с оставката на неговия приемникa, пише днес АФП.

Александър Шаленберг, определен от Курц да го замести през октомври, обяви снощи, че е "готов да предостави поста си" на новия лидер на консервативната Австрийска народна партия (АНП).

"Твърдо съм убеден, че двата поста - глава на правителството и председател на партията - отново трябва да бъдат в едни ръце", заяви той в комюнике.


За днес АНП е насрочила среща на партийните органи. Фаворит изглежда е вътрешният министър Карл Нехамер.

Себастиан Курц излезе от властта в началото на октомври, след като срещу него започна разследване за корупция, но остана начело на своята политическа сила и на парламентарната й група.

И макар довчера да бе смятан за "детето чудо" на австрийската политика, той реши да сложи край и на двата си мандата.

"Днес се отваря нова глава от живота ми", обясни той пред журналисти във Виена и сподели, че иска да отдели време на своя син Константин, роден през уикенда.

Спомена и за ново "професионално предизвикателство" в близките месеци.

"Серийни скандали"

"Не бе лесно да взема това решение, но въпреки всичко не усещам никаква горчивина", добави ексканцлерът.

Той обясни, че е "сломен" от неотдавнашните обвинения на прокуратурата, които отхвърля и които са "попарили неговия ентусиазъм".

"Не съм нито светец, нито престъпник, аз съм човешко същество със силни и слаби страни", каза той.

Скандалът избухна през октомври, когато редица обекти, включително офисът на канцлера и министерството на финансите, бяха обискирани в рамките на разследване по подозрения в злоупотреби с държавни средства от 2016 до 2018 г.

Предполага се, че отклонените средства са отивали за публикуване на фалшифицирани данни от анкети и хвалебствено отразяване на Курц в медиите на влиятелната австрийска пресгрупа Йостерайх. В замяна последната получавала поръчки за скъпи рекламни публикации, сочат данни на прокуратурата.

Вчерашното изявление на Курц предизвика между другото оставката на финансовия министър Гернот Блюмел, един от верните му привърженици, също преследван от правосъдието.

Себастиан Курц бе най-младият глава на правителство в света, когато стана канцлер на 31-годишна възраст.

Коалицията, която бе формирал с крайната десница, се срина през 2019 г., когато съюзникът му се озова в центъра на друга корупционна афера.
Нови избори му дадоха възможност да си върне поста, на който остана до напускането си през октомври.

От крайнодесните до природозащитниците

Роден през 1986 г., с баща техник и майка учителка, виенчанинът направи светкавична кариера, преди да се сгромоляса.

Едва 24-годишен, той става държавен секретар; следвал е право, но не е завършил. После - на 27-годишна възраст, е назначен за министър на външните работи, а през 2017 г. става канцлер.

По това време е популярен дори в съседна Германия, защото се обявява срещу приемането на бежанци и обещава съществено намаляване на данъците за средната класа.

Енергичните мерки срещу миграцията, гласувани по време на първия му мандат, и обтегнатите му отношения с медиите и с някои страни като Турция го превръщат в спорна личност.

Себастиан Курц винаги е изразявал проевропейски и произраелски възгледи. Рядко обаче е критикувал Австрийската партия на свободата, при все че ксенофобските провокации на крайнодесните накърниха имиджа на Австрия в Европа и САЩ.

През януари 2020 г. той се съюзява със Зелените, което се случва за първи път в неговото политическо семейство.

Зелените изключват днес възможността за нови избори, независимо че анкети сочат силен спад в рейтинга на десницата, лишена от водеща фигура, и въпреки натиска на опозицията.

"Осигуряваме стабилност в страната", увери вчера вицеканцлерът природозащитник Вернер Коглер; междувременно се наложи Австрия да удължи обявения локдаун заради новата вълна от COVID-19.

Ключови думи

Коментари

Обица на ухото

Който се коалира със зелените боклуци изтича в канала преди тях.

Sin

Само да не приеме някое "предизвикателство" в Русия, както подозирам. И както направиха много негови предшественици. Иначе прегрешенията му са тъй невинни в сравнение с тези на небръснатия СИК-аджия от Банкя, че човек направо да им завиди на пустите им австрийци. Ако така се отстрелваха и при нас прегрешили, щяхме много отдавна да сме достигнали съвсем други висини !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.