„Интересът към ваксината на „АстраЗенека“ спадна до символични проценти.“

Това призна здравният министър Костадин Ангелов пред журналисти в понеделник.

Той добави, че вече желаещите да си я поставят са останали единици.

Според него от медицинска гледна точка тя е изпитана, ефикасна, но се намесват други фактори.

Все още властите в страната нямат отговор как ще се процедира при ваксинираните с първа доза от оксфордската ваксина. Той очерта два основни въпроса:

1. Какво да се направи с хората, които вече са получили първа доза?

2. Как да се действа при хора, които настояват и втората доза да е от ваксината на „АстраЗенека“.

Преди това Ангелов обясни, че от Португалия, в която е европредседателството в момента, има писмо до всички държави членки с очертаването на общоевропейски подход, според който трябва да се ограничи приложението на оскфордския препарат изцяло на хора под 60 г.

Затова здравните власти в страната са отправили спешно искане за становище от съответните експертни съвети и позицията как да се действа при хора, които вече имат една доза от „АстраЗенека“, трябва да е готова да края на седмицата. 

Обсъждан е вариант те да получат втора доза от иРНК препарат или от ваксината на „Янсен“, чиято първа доставка е доста скромна. На 16 април пристигат 14 400 дози, няколко дни по-късно - 24 хил.

Преди дни здравният министър стоеше на позицията, че няма научни данни какъв ще бъде ефектът при комбинирането на два типа ваксини - векторна и иРНК. Сега даде да се разбере обаче, че се мисли вече за този вариант. Клинични изпитания за ефикасността при съчетаването на различни ваксини срещу COVID-19 няма. Във Франция беше прието такова комбинирано имунизиране при хора над 60 г., които вече са получили първа доза от продукта на „АстраЗенека“.

До началото на май във ваксинационните центрове ще има само „АстраЗенека“, ускорена и по-масова имунизация трябва най-накрая да има през май, когато се чака по-голямо количество дози от „Пфайзер“/„Бионтех“.

За разминаванията между системата, в която желаещите записват с какво искат да се ваксинират, и реалностите Ангелов обясни с думите, че системата е била направена за работа в нормална среда.

„Сега работим в ненормална среда“, каза министърът.

Той добави, че се очаквали от „Информационно обслужване“ предложения за подобрение и решение на възникналите проблеми, за да не получават хората потвърдителни есемеси, а когато отидат във ваксинационните центрове, да се окаже, че те въобще не действат заради липса на дози. Към момента с иРНК ваксини основно ще се имунизират хората от фазите.

Залежалите количества от препарата на „АстраЗенека“ се съхраняват в хладилните помещение на държавната „Булбио“ и в местните РЗИ.

„Не сме изхвърлили нито една доза, тепърва ще видим какво ще се случи“, добави министърът. 

Всичко това се случва ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че до края на май ще имаме колективен имунитет.

„Като лекар аз лично вярвам във ваксините, вярвам и на ваксинита на „АстраЗенека“, на „Пфайзер“, на „Янсен“... да не го приемате като реклама на някоя от тези ваксини, Това може да ни даде науката в момента, за да преборим това заболяване.

Всички новини за тежки последици са част от нещо, което не е медицина. Трудно го разбирам като лекар, но разбирам идеята да се накарат хората да предпочетат определен продукт. Малко повече навлезе рекламата“, каза още Ангелов.

След което добави ново уверение:

„Нямаме колебание, че постъпваме правилно, и няма да изложим на опасност живота на никой от вас“.