Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е започнала проверка на съобщение на случаи на тромбоза у хора, ваксинирани с препарата „Янсен“ на компанията „Джонсън и Джонсън“.

Проверката се извършва от Комисията за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC), се казва в съобщение на институцията.

В ЕАЛ са получени съобщение за 4 сериозни случая на необичайни съсирвания на кръвта с висък брой тромбоцити след ваксиниране с „Янсен“.  Единият случай е станал при клинично изпитание, а останалите три – при ваксинирането в САЩ. Един от случаите е имал смъртоносен изход.

В момента „Янсен“ се използва само в САЩ, където е издадено спешно разрешение. Тя е одобрена в ЕС на 11 март, но ваксинационната кампания още не е започнала в нито една страна членка. Очаква се това да стане в близките седмици.

Засега не е ясно дали има причинна връзка между ваксинирането с „Янсен“ и последвалите усложнения, изтъкват от ЕАЛ.

От агенцията проучват и сигнали за т.нар. синдром на капилярен теч при ваксината „Ваксзеврия“ на „АстраЗенека“. Става дума за изключително редки случаи, при които има подуване на тъканта и спад на кръвното налягане.