Преди по-малко от две седмици първата еднодозова ваксина срещу COVID-19 - дело на Janssen Pharmaceutical, фармацевтичния клон на гигант Johnson & Johnson, бе одобрена за употреба в Европейския съюз.

Първите дози се очакват най-рано в края на април, но вече всички граждани в ЕС, включително и българите, могат да се запознаят с листовката и с кратката характеристика на ваксината.

Ваксината на Johnson & Johnson е базирана на технология, подобна на тези на AstraZeneca, руската Sputnik V - използва се друг векторен вирус за вкарване на указанията за шипчестия протеин на коронавируса в организма. Въпросният аденовирус 28 е отслабен и не може да зарази човек, но може да влезе в тялото и да започне да произвежда въпросния шипчест протеин, създавайки имунна реакция. 

Тази ваксина бе забавена заради спирания по време на трите етапа на тестване, но всички съмнения за безопасността ѝ бяха отхвърлени след тестването ѝ на над 44 хил. души в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Ефективността ѝ варираше на различните места - в САЩ пълната защита от вируса е 72%, в Латинска Америка - 66%, в Южна Африка - 64%. Но навсякъде ваксината показва над 82% предотвратяване на тежко преминаване на болестта и 100% предотвратяване на хоспитализация или смърт от COVID-19. В добавка тя е по-ефективна при хората над 65-годишна възраст. 

Ваксината е ограничено тествана и върху бременни жени и не влияе на бременността, но се препоръчва да се ползва в такива случаи само когато потенциалните ползи надхвърлят потенциалните рискове за майката и плода. 

В листовката можете да научите още и за най-честите нежелани реакции след ваксинация, които са практически същите като при другите ваксини - главоболие, гадене, миалгия (мускулна болка), умора, болка на мястото на инжектиране. 

Ваксината впечатлява с дългата си годност - до 2 години под -15 по Целзий, и до 3 месеца в нормален хладилник.