Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Германия ще направи ковид ваксината на „Джонсън и Джонсън“ достъпна за всички пълнолетни граждани, обяви днес министърът на здравеопазването Йенс Шпан и добави, че те ще могат да се имунизират по съвет на лекар, предаде БТА.

Миналия месец европейският лекарствен регулатор одобри ваксината на „Джонсън и Джонсън“, след като проучи редки случаи на поява на кръвни съсиреци в САЩ при пълнолетни пациенти, на които е бил инжектиран този препарат. Въпреки това Европейската агенция по лекарствата остави на държавите членки да решават как да използват ваксината на „Джонсън и Джонсън“.

Решението на Германия да предлага еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“ до голяма степен е резултат от отмяната на ограниченията за прилагане на ваксината на „АстраЗенека“, станало миналата седмица. Препаратът на „АстраЗенека“ беше отделен за хора над 60-годишна възраст след сходни съобщения за много редки случаи на поява на тромби, понякога с фатален край, дори и при по-млади хора, като жените бяха много по-силно засегнати.

Решението за „Джонсън и Джонсън“ е отражение на напредъка на Германия във ваксинирането на най-възрастните хора, каза министър Шпан. Той изтъкна, че очаква всички на възраст от 60 години и нагоре, които желаят да се ваксинират, да могат да го направят до края на май или в началото на юни.

Като се има предвид предстоящото пристигане на милиони дози от препарата на „Джонсън и Джонсън“ по-късно през второто тримесечие, има смисъл този препарат да се използва по-широко, подчерта здравният министър. Прогнозите на Шпан са, че 10 милиона дози от препарата на „Джонсън и Джонсън“ ще пристигнат в Германия до края на второто тримесечие.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.