Ваксината против коронавирус с една доза на американската корпорация Johnson & Johnson’s осигурява силна защита срещу тежки случаи на COVID-19, според анализ, публикуван от секторния регулатор в САЩ днес, предаде Асошиейтед прес. Тази оценка прокарва пътя за окончателно решение за нова, по-лесна за използване ваксина, с която да бъде укротена пандемията, отбелязва агенцията.

Учените от Администрацията за храните и лекарствата потвърждават, че като цяло ваксината е около 66% ефикасна в предотвратяване на средни и тежки случаи на COVID-19 и около 85% ефикасна срещу най-сериозните форми на заболяването. Администрацията посочи и че ваксината е безопасна.

Анализът е само стъпка в оценката на третата ваксина в САЩ. В петък независимите съветници на регулатора ще обсъдят дали доказателствата са достатъчно силни, за да препоръчат дългоочаквания препарат. Въз основа на техния съвет, администрацията се очаква да вземе решението до дни.

Жертвите на COVID-19 в САЩ вчера надвишиха половин милион. Досега 44,5 милиона американци са получили една доза от ваксините на Pfizer или на Moderna и почти 20 милиона от тях са получили и втора доза, която им осигурява пълна защита.

J&J е изпробвала своята еднодозова ваксина на 44 000 възрастни в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Анализът предупреждава, че не е ясно колко добре ваксината работи срещу различните варианти на коронавируса. Но J&J по-рано съобщи, че тя е била по-ефикасна в САЩ- 72% срещу среден и тежък COVID-19, в сравнение с 66% в Латинска Америка и 57% в Южна Африка.

Срещу най-тежките форми на COVID-19 ваксината е показала 86% ефикасност в САЩ  82% в Южна Африка, посочва в. "Ню Йорк таймс" . Tова значи, че ваксинираните лица са изправени пред далече по-малък риск от това да влязат в болница или да умрат от COVID-19.

“С ваксината на J&J ще можем да ускорим ваксинацията в нашата страна и в света”, е казал пред вестника Дан Барух, вирусологв медицинския център "Бет Израел" в Бостън, който е ръководел голяма част от ранните изследвания при разработката на ваксината миналата година.

Продуктът на Johnson & Johnson може да бъде складиран в обикновен хладилник за най-малко три месеца, поради което дистрибуцията му ще бъде много по-лесна от тези на Moderna и на Pfizer-BioNTech, които имат по две дози е трябва да се съхраняват при свръхниски температури.

Но Janssen Pharmaceuticals, развойно-изследователският клон на Johnson & Johnson, предупреждава, че в началото количествата ще бъдат ограничени - 4 милиона дози при получаване на разрешителното при обещани 12 милиона. Компанията планира за произведе 20 милиона дози до края на март и е обещала да достави 100 милиона дози до края на юни, пише "Ню Йорк таймс".