„Смятам, че те биха предложили (правителство). Отговорно е. Слави е събрал при себе си умни хора. Така че предполагам ще съставят правителство или поне ще опитат.“

Така адвокат Николай Хаджигенов, съпредседател на „Изправи се! Мутри вън!“, коментира пред Нова тв вероятността „Има такъв народ“ на Слави Трифонов да реализира управленски мандат. Близо 10 дни след парламентарния вот от партията на Трифонов мълчат за намеренията си, при все че се озоваха втора политическа сила, а не се очаква ГЕРБ да успее да събере подкрепа за нов кабинет.

Хаджигенов води неофициални разговори с формацията на Трифонов още като член на Отровното трио и това той затвърди и днес.

„Разговаряме и в момента, неофициални разговори. Неофициалните разговори затова са неофициални. Още нямаме готовност. В момента, в който имаме готовност, ще го обявим публично“, посочи само.

В „Изправи се! Мутри вън“ обаче имат готовност да участват в коалиция с „Има такъв народ“. Припомняме, че и БСП предложи подкрепа, като лидерката Корнелия Нинова заяви, че тя ще е без условия и ангажимент към левицата. Т.е. подкрепа без участие в кабинет, а само чрез депутатски гласове. Такава предложи и ДПС, дори и ГЕРБ - чрез заявка на Бойко Борисов „да даде дежурни депутати“. Подобна оферта беше отправил и през 2013 г., когато се формира кабинетът „Орешарски“.

Хаджигенов поддържа тезата, че тази подкрепа трябва да се приеме, защото само така може да се отстрани ГЕРБ от властта. Това му мнение доведе до колизия с другите две лидерки в коалицията - Мая Манолова и Татяна Дончева.

„В политиката лъжата е начин на живот. В моя живот за лъжите се лежи в затвора. Така че аз ще продължавам да казвам, каквото мисля. Подкрепа от БСП, те сами я предложиха - ще я вземем. Подкрепа от ДПС, ако има такава - ще я вземем.

Гешев е ДПС, нямаме илюзии по въпроса. Много е възможно те да решат да гласуват срещу Гешев. Целите на протеста са две - премахване на Борисов и ГЕРБ и Гешев, гешевщината. 

Ако от ГЕРБ решат да подкрепят убийството на ГЕРБ, ще го вземем“, заяви и днес Хаджигенов.

На въпорос как без коалиционно споразумение за осигуряване на стабилно мнозинство ще се случва ежедневният живот в Народното събрание, когато някоя от анти-ГЕРБ партиите започне да поставя условия за подкрепата си, адвокатът, избран за депутат, обяви:

„Единствените условия, които приемаме, са нашите условия. Ще обявяваме публично всяко едно нещо, ще разясняваме какво се случва, защо се случва“.

Тоест - ако някой поставя неофициално условия - това ще бъде публично оповестявано.

Хаджигенов бе помолен да коментира и изказване на доскорошния си съратник в триото проф. Велислав Минеков, че смелите ще ги познаем по това, че искат нови избори, а не нещо с неясни условия и подкрепа. На това той отвърна така:

„Смелостта се състои не в това да се явяваш на избори, докато си нагласиш резултатите, а в това да отстояваш принципите си. Нашите принципи са същите, нашите задачи са същите, инструментът вече е различен и с този инструмент можем да постигнем целите си. Какво по-хубаво от това?

Животът е риск, на когото не му се рискува, да не става от леглото. Там е спокойно, хубаво.

Българинът все иска гаранция за това, гаранция за онова. Като искаш гаранция, купи си ютия. Няма как да знаем чий резултат ще бъде по-добър. 

Колко е демократично да се явяваме на избори, докато си нагласим резултатите. Тогава каква ще е разликата между нас и ГЕРБ?“

Би трябвало да можем да направим парламентарна група - заяви още в коментар за не особено добрите отношения в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. А за коментарите на Манолова и Дончева, които го заплашиха с изхвърляне, заяви в прав текст:

„Цопнаха в една огромна кална локва, която създадоха самите те“.