Подкрепа за правителство на Слави Трифонов, "без ангажимент", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя можело да бъде по политики, а не като математически сбор на мнозинство в парламента и без да е натрапена. Без правителство, Бойко Борисов щял да се върне "на бял кон", държейки всички структури в държавата, а едно служебно правителство нямало да има време да разруши сегашния модел на управление.

Всичко това Нинова заяви в сутрешния блок на БНТ.

"Претърпяхме тежка загуба, но сме в ситуация на сила без която не може. Много парадоксална ситуация", констатира лидерката на социалистите.

"(Николай) Хаджигенов е прав математически, но по-важни са политиките. Бяхме сами в парламента, водихме битки срещу модела - но не успяхме. Политически сме в една посока, така че може и да се съберем. По политики. Слави Трифонов, ако предложи кабинет и му е необходима нашата подкрепа, ще я дадем за политики, които може да прави този кабинет", посочи още. И допълни: "Без да се натрапваме".

След което уточни - "без ангажимент". Което трябваше да рече, че една подкрепа на левицата няма да изисква министерски кресла или друго.

Припомняме, че представители на БСП вече изразиха вербално готовност левицата да подкрепи правителство с мандат на "Има такъв народ". Сценаристът Тошко Йорданов, избран вече за депутат, коментира пред в. "Сега":

"Държим на думата си. От БСП могат да казват каквото си искат, но коалиция с тях няма да правим".

Йорданов не спомена отказ от парламентарна подкрепа, "без ангажимент".

Вчера подкрепа обявиха и от ДПС, а преди това лидерът на ГЕРБ заяви, че е готов да даде на Трифонов "10 дежурни депутати" - за същото.

По думите на Нинова "моделът "Борисов" само е разклатен" и има риск ако сега не се състави правителство от партиите, обявили се срещу този модел, ГЕРБ да се върне на власт.

"Предсрочни избори ще върнат Борисов на бял кон. Горски, социални служби, НАП, ДАНС, КРС, КФН - всичко е в негови ръце още. Ще загубим още няколко месеца със служебен кабинет. Един такъв кабинет няма да има време да разгради този модел", посочи тя.

И даде като пример как в последните си дни това правителство "осребрява" - 6 концесии за 35 години напред с 50 000 лева годишна такса, смяна на ръководства на държавни дружества.

Относно въпроса за оставката й след изборната загуба, при която втората политическа сила в страната стана трета, Нинова пак заяви, че сега не е моментът за това. "Ако ще се правят нови избори, ще отнеме поне три месеца, три ключови месеца, в които от БСП зависят много неща. Ще сме неадекватни на ситуацията в страната. Може да има и предсрочни избори и в един и същи момент ще избираме парламент и лидер", обоснова се тя. "Важно е в политиката да прецениш с кое може да навредиш повече", допълни.