Думите на Николай Хаджигенов, че „Изправи се! Мутри вън!“ не трябва да отказва подкрепа от БСП, ДПС, а дори и от ГЕРБ, предизвикаха първи „другарски съд“ в опозиционната коалиция. Мая Манолова и Татяна Дончева дадоха обща блиц пресконференция, на която обявиха, че колегата им изразил „лично мнение“. 

И ако Манолова предупреди, че може и да бъде изгонен от бъдещата им парламентарна група, защото: „няма да позволим никакво петно върху нашата парламентарна група“, то Дончева призова за „по-голямо хладнокръвие“ и определи реакцията около изказването на Хаджигенов като „прекалено бурна“. 

По-рано през деня съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов заяви пред БНТ, че преговори за ново правителство още не се водят, но той е готов да започне веднага, защото това е важно. "Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо. Проста математика", каза той.

Попитан ще вземете ли и гласовете на ДПС, той отвърна: 

"Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим емоцията настрани." 

Хаджигенов каза още, че подкрепа би взел и от ГЕРБ - щом това ще помогне за "ликвидирането" на партията. Освен това намекна, че би бил и министър в бъдещия нов кабинет. 

В ранния следобяд Татяна Дончева и Мая Манолова излязоха пред медиите, за да обяснят, че изказването не Хаджигенов не ангажира коалицията. Тепърва ще се избира ръководство на парламентарната им група, говорители, както и преговорен екип, който ще търси варианти за новото правителство.

Манолова бе категорична, че в разговори и пазарлъци с "партиите на статуквото" няма да влизат. 

„С ГЕРБ, ДПС и БСП в пазарлъци не влизаме“, повтори тя.  

И предупреди, че може да се вземат и по-крайни мерки. 

„Не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един депутат, който влиза в договорки за постове с ГЕРБ и ДПС, няма да е част от нашата парламентарна група“, скара се Манолова. 

Малко преди пресконференцията на Дончева и Манолова техният колега написа коментар в своя профил във фейсбук, в който посочи, че "явно четене и или слушане с разбиране е проблем".

"Проблемът е, че ако случайно успееш с идеология да убиеш диктатора, създаваш нова диктатура.

Убиха Хитлер, създавайки Сталин…….

За това ще се опитам максимално простичко да обясня, защо ни е нужно опозиционно настроено правителство, пък било то и на малцинството, което да ликвидира борисов, герП и герберщината.

Служебното правителството беше вариант при предсрочно сваляне на герП!", коментира той. 

Чакаме Слави Трифонов

Мая Манолова повтори, че коалицията е заявила, че би си партнирала единствено с "Демократична България" и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. 

„Разговорите с „Има такъв народ“ ще са публични. Изчакваме г-н Трифонов да вземе своите решения“, каза Манолова.  

Според Манолова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов със сигурност няма да състави кабинет, защото е „в пълна и тотална изолация“. А според нея предложението му да осигури свои депутати за подкрепа на кабинет на „Има такъв народ“ бил негов патент.

„Това депутати на консигнация си е патент на Бойко Борисов, това е срамно и обидно за българския парламент. Още по-срамно е че няма реакция от неговите депутати“, коментира тя. 

По думите на Манолова коалицията вече подготвя промени в изборното законодателство, които били обвързани с обещанията им пред избирателите. Тя смята още, че е наложителна и смяна на състава на Централната избирателна комисия и ръководството на „Информационно обслужване“.