Официално: избирателна активност в България е 39,99% към 17 ч в изборния ден, в който избираме депутати за 45-ия парламент, съобщи говорителката на ЦИК Таня Цанева. За сравнения към същия час през 2017 г. активността е била 42,74%. 

Най-много избиратели са отишли до урните в Смолян за момента - 46,91%. В Разград е отбелязан най-ниският интерес към вота - 35,55% от гласоподавателите са се явили, за да пуснат бюлетина.

От ЦИК отново потвърдиха, че машинното гласуване в МИР Добрич продължава, въпреки сигналите за нередности в заложените бюлетини. Проверките на изборната администрация са показали, че сигналите не отговарят на реалността, обяви другият говорител на ЦИК Димитър Димитров. 

До настоящия момент са получени 20 сигнала за неработещи машини и 38 - за проблеми с устройствата, подадени от граждани, като най-често е ставало дума за трудно боравене с тъч скрийновете и подобни. Сигналите от РИК са проверени, но тези от избиратели тепърва ще се анализират, стана ясно по време на пресконференцията.

Нарушения на права на избиратели - по тази точка са подадени 44 сигнала до ЦИК. Те са свързани главно с мерките срещу разпространението на коронавируса и това, че карантинирани хора не могат да гласуват. Получени са и 44 сигнала за нарушения по отношение на забраната за агитация в деня на вота.