Официални данни от ЦИК: избирателната активност към 12 ч на територията на страната е 18,4%, съобщиха говорителите на изборната администрация Димитър Димитров и Таня Цанева.

Към този момент най-активно гласуват избирателите в избирателен район Сливен - 24,87%, а най-ниска е посещаемостта в секционните комисии в район Кърджали - 12,13%, показват още данните. 

Следващата официална инфорлация за избирателната активност ще е с данните за 17 ч. 

"Кривата на избирателната активност върви малко по-ниско в сравнение с парламентарните избори през 2017 г. Тогава, но час по-късно - към 13 ч., до урните са били отишли 27 на сто от гражданите с право на глас", обясни Димитров.

Засега ЦИК не възнамерява да се прекратява гласуването с машини в избирателен район Добрич. Както по-рано съобщихме - заради груба грешка в подредбата на листата за преференции в 4-ти МИР вотът с машини бе прекратен, като подадените преди това гласове ще бъдат отчетени.

"Има проблеми с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото във Велико Търново. В Добрич също има някои размествания, но те са по-периферни. Продължаваме да изясняваме нещата. В един от случаите е регистриран повече от 1 кандидат под даден номер. Засега няма да се спира гласуването. Не е така екстрена ситуацията", обясни Димитров. 

Тъй като имаше сигнал, че на места в машинната бюлетина е липсвало квадратчето "Не подкрепям никого", от ЦИК обясниха, че районните избирателни комисии правят проверка, но засега такъв проблем няма. Говорителят на изборната администрация обясни, че така или иначе подадените гласове с "Не подкрепям никого" имат някакво значение за крайния изборен резултат там, където има регистрирани независими кандидати за народни представители, защото тези гласове влияят за определянето на регионалната изборна квота (тоест броят гласове, нужни за реализирането на депутатски мандат - б.р.) Припомняме, че на днешните парламентарни избори са регистрирани само двама независими кандидати в 2 от 31 МИР.

Очаквайте подробности