ВМРО предлага по 100 лв. допълнително за всеки българин за почивка в България. Ваучерите ще подпомогнат възстановяването на туристическия сектор.

Ваучерите за почивка в размер от 100 лв. за всеки осигурен български гражданин, пенсионер и учащ се е радикалната мярка, която ще възстанови българския туризъм, заяви водачът на листите на ВМРО за Бургас и Благоевград Ангел Джамбазки на среща с представителите на най-засегнатия сектор от ковид мерките.

От вчера се облекчиха някои от мерките, въведени за ограничаване на пандемията, но отново най-засегнатият сектор остава туризмът. От бранша още преди дни казаха, че нямат резервации и нямат никаква предвидимост за сезона. И нещо още по-лошо – те казват, че се очаква сезон „Лято 2021" да е с 20% по-слаб от „Лято 2020". Това беше и причината заместник-председателят на ВМРО да организира спешен разговор с предприемачи в сферата на туризма.

„И в тази ситуация туристическият бранш може да се окаже „заключен“ още доста години напред. По тази причина ние от ВМРО още в началото на кризата, през 2020 г., наложихме и се прие намаляване на ДДС за туризма. Предложихме и се прие подкрепа за чартърните полети от страна на държавата - по 35 евро „на седалка“, отбеляза в разговора Джамбазки.

Припомняме, че по инициатива на ВМРО беше разрешено и отсрочване на кредитите за фирмите, засегнати от мерките, включително и тези в туризма. Ние още в началото на кризата предложихме най-важната мярка, която ще даде възможност за възстановяване на сектора, а именно - ваучерите за почивка в България. Нашето предложение беше частично прието, но в недостатъчен размер.

По тази причина още през август миналата година предложихме промени в Закона за туризма. Промените предвиждат ваучери за почивка да се предоставят на всеки работещ български гражданин, плащащ осигуровките си, на всички пенсионери и на всички учащи се. С перспектива тази мярка да достигне до почти 5 милиона български граждани.

Размерът на ваучера е 100 лв. на човек, предоставен като ценна книга с възможност за ползване във всички туристически обекти в страната. Всеки лев, подпомогнал туризма, мултиплицира 2,5 лв. за икономиката. Мярката ще бъде постоянно действаща, а не само за времето на ограниченията.

„Летният туристически сезон започва от 1 май и само бързи и навременни действия ще дадат необходимия резултат“, каза на финала на срещата с туристическия бранш Ангел Джамбазки.

За ВМРО с №1 в бюлетината. БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!