Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите в 45-oто НС. Ще настояваме и за по-справедливи отношения между хората и банките.

Това заяви заместник-председателят на ВМРО и водач на листите на партията в 25-и МИР - София и 19-и МИР - Русе Искрен Веселинов в студиото на „Денят започва“ по БНТ. 

Той подчерта, че в плана за нормализиране на икономиката за ВМРО на първо място е да се помогне на бизнеса с мерки по облекчаване на кредитите му в период на криза.

"ВМРО има ясна програма за икономическо развитие през възстановителния период след корона кризата. Пътят, който ще доведе до нормализация на държавата, не е чакане на помощи, а нормално функциониране на системите. Това минава през ваксиниране и овладяване на вируса, но и през поредица от действия на държавата, които да освободят предприемчивостта на българина от оковите, които продължават да го стягат.

Един от основните проблеми в момента е, че всички затворени бизнеси трудно обслужват кредитите си. Имаме един мораториум, който в края на март изтича. Трябва да опитаме да удължим този мораториум, но по-дългосрочен инструмент, който трябва да се създаде, е един държавен гаранционен фонд, който да гарантира на банките вноските по кредитите за определен период", посочи Искрен Веселинов.

"Ние от ВМРО смятаме, че този период трябва да бъде за две години. Тъй като един туристически бранш, който в момента е затворен, дори да има някакъв сезон това лято, следващият сезон ще бъде възстановителният. Този сезон ще бъде сезон на оцеляването", прогнозира той.

Държавата трябва да подели риска с банките и да каже – да, ние гарантираме, че тези хора, ако имат затруднения, ние ще поемем тези вноски, които те не могат да направят. Тези пари ще бъдат дължими от фирмите, просто кредитор ще стане държавата вместо банките. Държавата ще си ги получи в един средносрочен период, същото и за хората с апартаменти, когато си без работа не можеш да внасяш вноските.

Веселинов е категоричен, че е дошло време за урегулиране на взаимоотношенията на хората с банките и ВМРО последователно работи в тази посока. Първа стъпка бе направена с удължаването на мораториума по кредитите, а след това и с премахването на фигурата на вечния длъжник с въвеждането на 10-годишна абсолютна давност.

Водачът на листите на ВМРО в 25-и МИР - София и 19-и МИР - Русе е категоричен, че със законови промени трябва да бъдат намалени наказателните лихви по кредитите, тъй като в момента на криза и затворени бизнеси те са непосилно високи – 10 пункта над основния лихвен процент. Най-изгодно за една банка или кредитор е да не даде шанс на длъжник с някаква отсрочка и да акумулира такива огромни лихви в своя полза, така че това също трябва да бъде поправено в закона, заключи Веселинов. 

"Системно работим по темата за взаимоотношенията между банките и хората, защото смятаме, че през годините силно е изнесена тежестта на дълга към длъжника, а не към банките. Нормално е да бъдат разделени отговорностите, убеден е Искрен Веселинов. Ние трябва да приемем закон за частния фалит, който иска да позволи на хората, които са добросъвестни, не тези, които искат да измамят кредиторите, да съществуват човешки, запазвайки достойнството си, коментира той. Аз вярвам, че ще имаме такава подкрепа в следващото Народно събрание", добави заместник-председателят на ВМРО. 

В коментар на хипотетични бъдещи коалиции в парламента Искрен Веселинов заяви, че ако ВМРО участва в управлението, то ще е гарант, че ДПС няма да влезе във властта.

"Ние не бихме участвали в такова управление, декларира Веселинов. Не сме се кандидатирали да управляваме с ГЕРБ нито преди, нито сега. Ние сме се кандидатирали с ясна идейна база, с ясна платформа и искаме да постигнем нещата, за които се борим. Готови да управляваме на база на разписани правила и на база на избора на българския народ. Готови сме да говорим с всяка една от партиите, с изключение на ДПС", каза още водачът на листата в Русе и в 25-и МИР - София.

Искрен Веселинов парира и внушенията за разцепване на патриотичния вот.

"На евроизборите 90% от патриотичния вот беше зад нас и предполагам, че тези избори ще го докажат, категоричен беше заместник-председателят на ВМРО. Не съжаляваме, че се явяваме самостоятелно. Най-после градивният български патриотизъм има своята ясна алтернатива", заключи Искрен Веселинов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.