Американската компания Boston Dynamics представи нов робот - Stretch (разпъвам), който е далече по-практичен от танцуващите механични творения на компанията.

Stretch е проектиран за работа в склад, като има дълга и многоставна механична ръка с „умен хват“ благодарение на вградени сензори. Машината работи бързо, като се справя с около 800 кашона на час, в пъти повече от който и да е човек.

Мобилната му основа пък е направена в такива размери, че да може да се разположи там, където има повтаряемо вдигане и преместване на кашони - товарни камиони, контейнери, складове с палета и пр., обясняват от компанията, която досега e представяла кучеподобни и човекоподобни роботи като Spot и Atlas, които по-скоро са концептуални модели, демонстриращи постижения в областта на механичната роботика и сензорите за баланс и ход.

От компанията твърдят, че роботът може да направи операциите в складовете по-ефективни и безопасни за работниците. Според тях той е разработен да работи заедно с хората, а не да ги замести. Но реалността е, че подобни машини са напълно способни да заместят поне част от работниците в тази сфера, и това вероятно ще се случва през следващото десетилетие. Милиони хора по света работят като складови работници.