Футурологът Мариана Тодорова сподели в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ, че не съществува "фаза на ненужните хора", но че професии на 100-200 години са на път "да изчезнат".

Не ще изчезне необходимостта от практикуването им, просто ще бъдат заети от "изкуствен интелект" (ИИ).

Тодорова припомни, че миналата година китайската медия "Синхуа" е използвала "анимационен образ на журналист", който да съобщава новините.

Тя подчерта, че технологиите в бъдеще ще създават проблеми заради размиването на представата за реалност с феномени като "deep fake".

"В големи компании като Гугъл, Фейсбук, Амазон вече 20 процента от съдържанието се пише от алгоритми. Не говорим за критичен анализ, някакъв тип рефлексия, която е философска, а чисто информационно съдържание", сподели футурологът.

Под заплаха са въобще "фронтофисите". 

"Фармацевти – в Сан Франциско има роботи, които обслужват изцяло нуждите на пациентите в аптеките. Охранители, доставчици, готвачи на бърза храна. Истинска заблуда е да мислим, че само монотонните и повтарящи се професии ще изчезнат", предупреди Тодорова.

Тя разказа и за платформата „д-р Уотсън“, "която успешно диагностицира тривиални заболявания" и допълни, че "20 процента от американците я ползват". Все пак за по-тежките заболявания все още се налага помощта на хора.

По-рано в предаването тя увери, че ако ИИ може да помогне и срещу коронавируса, тъй като, ако "имаме достатъчно данни за коронавируса по цял свят в една единна система, ще можем много по-добре да управляваме кризата".

Непреодолима конкуренция обаче очаква и юристите от бъдещето – правни договори, които "юрист подготвя за 5000 часа", ИИ може да направи за няколко минути".

"В Естония се използва ИИ съдия за арбитражни дела до 7000 евро".

Тя посочи, че в Интернет дори се появяват спекулации, че Банкси е ИИ. Това не е странно, тъй като както Тодорова споделя - има написани книги и композирана музика от ИИ,

"Истинският гений трудно се имитира, но сме поели по този път", изтъква тя.

Въпреки това Тодорова настоява, че в момента "имаме тесен ИИ,който решава задачи в строго дефинирана област".

"Би ни превъзхождал общ или супер ИИ. Той би развил самосъзнание, би чувствал, би имал емоции, би си поставял цели, би ги решавал. Този феномен се нарича „сингуларност“ – повратната точка, в която ИИ ще ни превъзхожда и доминира", споделя тя.

Според Тодорова не бива да се подценява автентичността на човешкия гений, въпреки неговата ирационална природа.

"Ние се развиваме с цялото си тяло, не само с мозъка", напомни тя.

Тодорова посочи, че за съжаление правната регулация на ИИ е твърде закъсняла, но посочи положителния пример на ЕК, която е "излязла с предписания".